Lång erfarenhet av undervisning om våld i nära relationer

2017-09-07

42 nya studenter för terminen har skrivit in sig på NCK:s grundkurs Mäns våld mot kvinnor. De flesta går den vid sidan av de obligatoriska kurserna på sina program, med undantag för läkarstudenterna. I år ingår kursen för första gången i det ordinarie utbudet på läkarprogrammet vid Uppsala universitet.

Bild på studenter på universitetskursen Mäns våld mot kvinnor.
Selma Brahmstaedt, psykologprogrammet, samt Emil Andersson och Carl Hamberg, socionomprogrammet, har valt att gå grundkursen utöver de obligatoriska kurserna i programmen.

Studenterna strömmade in, alldeles för tidigt, den eftermiddag när det var dags för registrering hos NCK på universitetskursen Mäns våld mot kvinnor, 7,5 högskolepoäng. Totalt 42 personer skrevs in och en av dem är Emil Andersson som går termin tre på socionomprogrammet.

– Det känns som om man hör mycket på nyheterna och i media om mäns våld mot kvinnor och nu vill jag verkligen fördjupa mig i det och lära mig mer om problemet. Det är en problematik som har funnits i alla tider men som uppmärksammas allt mer nu, säger han.

Grundkursen som startade i november 2001 ges i höst för 26:e gången. Närmare 800 studenter har examinerats när terminen är slut. Från början erbjöds utbildningen bara en gång per år men sedan 2009 ges den varje termin för att möta den ökade efterfrågan.

Obligatoriskt för läkarstudenter

Nytt för i år är att kursen ingår i det ordinarie kursutbudet på läkarprogrammet. Det betyder att läkarstudenterna får räkna in poängen i sin grundutbildning.

Selma Brahmstaedt går tredje terminen på psykologprogrammet och väljer att delta på NCK:s kurs utöver de obligatoriska kurserna. Hon tycker att kunskapen borde vara med i programmet.

– Det är klart att det skulle vara bra om det ingick mer utbildning om mäns våld mot kvinnor i psykologprogrammet också. Jag tror att den här kunskapen kan bli relevant senare när jag ska ut och jobba, säger Selma Brahmstaedt.

Läs mer om utbildningen

Nyheter 2017