Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK)

Flera nyheter när webbkursen fyller år

2017-09-20

20 september fyller webbkursen om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer ett år. Antalet användare ligger nu på över 14 000. Samtidigt med årsdagen lanseras även ett antal nyheter. Bland annat går det numera att få filmerna i webbkursen textade till engelska.

Bild på projektledare Annika Engström med en tårta för webbkursen 1 år.
Annika Engström, projektledare, med en specialgjord tårta för webbkursens ettårsdag.

Många har hört av sig till Annika Engström, projektledare för webbkursen på NCK och tyckt och tänkt om kursen under året som gått.

– Vi har fått väldigt mycket positiv respons. Det som är så häftigt är att kursen har fått ett eget liv och att det finns så många som fungerar som ambassadörer för den. Det är allt från lokala kvinnojourer som informerar om kursen på utbildningsdagar för lärare, till hela kommuner där man har ett strukturerat tänkande runt hur den ska användas. Kursens styrka är just att den går att använda på så många olika sätt.

Särskilt uppskattade är de filmade kommentarerna från yrkesverksamma runt om i landet, enligt Annika Engström.

– Att gå kursen blir lite som att vara på studiebesök vid många olika verksamheter på många olika platser. Det har även hänt att folk har hört av sig direkt till dem som figurerar i filmerna.

Engelsk text

Nytt för i höst är att filmerna nu har försetts med engelsk text. Det är bara att klicka på CC-symbolen i filmrutan för att välja text på svenska eller engelska. Även den trailer som finns för kursen har textats.

– Vi har fått många frågor om att göra kursen på andra språk men eftersom den i första hand riktar sig till yrkesverksamma har det inte varit aktuellt. Genom att vi översatt det filmade materialet finns det nu möjligheter för grupper och internationella besökare att se filmklippen.

Film för sociala medier

I samband med ettårsdagen kommer även den första delen av den tecknade filmen där våldsutsatta Anna besöker socialtjänsten att finnas för nerladdning och spridning på sociala medier. En enkät kommer även att skickas ut till alla som registrerat ett konto.

– Syftet är att vi ska få in ännu mer synpunkter för att kunna utveckla kursen ytterligare. Den uppdateras hela tiden och vi har även gjort vissa tillgänglighetssatsningar, berättar Annika Engström.

Webbkurs om våld, smakprov from NCK on Vimeo.

Länk till trailern för en webbkurs om våld

Fortfarande kommer majoriteten av dem som går webbkursen från socialtjänsten, 54 procent. Men även andra går den.

Några röster om kursen

Tilda Holmberg, ambulanssjuksköterska vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, som gick webbkursen under sin specialistutbildning:

– Jag tyckte ämnet var jätteintressant. När jag gjorde kursen blev jag så inne i det och ville bara veta mer. Jag känner att jag kan ha stor nytta av de här kunskaperna i jobbet som ambulanssjuksköterska. Dels medvetenheten, att man kan tänka tanken att det faktiskt händer att kvinnor och barn utsätts för våld. Dels att man kommer ihåg att dela ut lappar med telefonnumret till stödtelefonen Kvinnofridslinjen när man känner att en kvinna inte vill prata.

Adrian Forssander, förskoleutvecklare i Norrtälje kommun, som har gått webbkursen och även fungerat som ledare för kursens gruppspår:

Porträtt Adrian Forssander– Jag tyckte kursen var jättebra för att den gav en bredare förståelse för våld och våldets mekanismer, att det inte bara handlar om fysiskt våld utan att det även kan vara psykiskt. Jag har spridit innehållet till förskolan och förskolecheferna i min kommun och har fått mycket positiv feedback.

– Jag hoppas att vi på det här sättet ska kunna bli bättre på att skydda barn som lever med våld. Genom en annan förståelse för hur andra inom bland annat socialtjänsten jobbar skapas en trygghet och då vågar man kanske agera på ett annat sätt.

Monica Fransson, pensionär och aktiv i Gislaveds kvinnojour. Kvinnojouren har som målsättning att samtliga jourkvinnor ska gå kursen under 2017:

– Jag tyckte att kursen var väldigt intressant och jag kände att jag lärde mig mycket. När man får samtal och kvinnorna är förtvivlade och gråter så försöker jag tänka att jag ska lyssna, iaktta och lyssna. Annars är det lätt att man känner en maktlöshet och upplever att man inte riktigt räcker till. Sedan fick jag lära mig att även männen kan behöva hjälp och att Kriminalvården kan ge behandling för dem som utövar våld. Jag har blivit mer medveten om problematiken överhuvudtaget.

​Karin Borg, präst vid universitetskyrkan i Uppsala, som har gått både webbkursen och andra kurser vid NCK:

Porträtt Karin Borg– Webbkursen blev som ett led i min utbildning och lite av en repetition. Jag tyckte informationen var på en lagom nivå och det peppade mig att lära mig mer inom området. Efter att jag gick kursen har jag utbildat mina kolleger här på universitetskyrkan.

– Vi jobbar ju med enskilda samtal och möter mycket människor. Då är det bra att ha den här kunskapen i bakhuvudet. Jag tycker fler inom kyrkan skulle gå, det är viktigt både i jobbet och privat.

Erik Åforsström, kurator på Vuxenskolan i Kramfors kommun, som gått webbkursen själv och dessutom deltagit i länsstyrelsernas vidareutbildning för att kunna leda kursens gruppspår framöver.

– Jag tycker att webbkursen var bra och den är verkligen välbehövlig. För egen del hade jag en hel del kunskap inom området sedan tidigare och lärde mig inte så mycket nytt. Men nu ska jag leda gruppspåret för lärarlaget på SFI och därefter för alla de andra på Vuxenskolan. För mina kolleger tror jag att kursen kan vara en ögonöppnare gentemot eleverna så att de förhoppningsvis kan se lite signaler när det gäller kvinnor som utsätts för våld.

Läs mer om webbkursen om våld

Nyheter 2017