Utbildargrupp framgångskoncept i Värmland
2018-03-07
En särskild utbildargrupp har varit ett framgångskoncept i arbetet mot våld i nära relationer vid Landstinget i Värmland. Det handlar om sex personer som alla gått NCK:s utbildarkurs och nu hjälps åt att lära sina kollegor mer.

När Carin Jonsson fick frågan om att börja jobba som utvecklingsledare i Landstinget i Värmland med ansvaret för arbetet med våld i nära relationer, tvekade hon innan hon tackade ja.
– Jag funderade mycket över hur vi skulle jobba och kände att jag inte kunde göra det här helt själv utan att vi måste arbeta på bredden.
I samma veva såg hon annonsen om NCK:s kurs för dem som vill lära sig utbilda om mäns våld mot kvinnor och bestämde sig för att hitta fler inom landstinget som kunde gå samtidigt.
– Kursen var väldigt bra eftersom den gav oss grunderna och den teoretiska basen bland annat när det gällde maskulinitet. Sedan var gruppdiskussionerna jättebra, säger Carin Jonsson och Christina Gillå i munnen på varandra.
Mycket pedagogisk hjälp
Monika Högsnes, som också gått utbildarkursen, uppskattade framför allt de redskap hon tyckte att hon fick för att kunna förmedla kunskap till andra.
– Vi fick mycket hjälp i hur man rent pedagogiskt ska lägga upp en utbildning och varva olika tekniker, film och övningar bland annat.
Vid Landstinget i Värmland har de som gått NCK:s utbildarkurs därefter valt att hålla ihop och ta sig an utmaningen gemensamt.
– Det blev en hel utbildargrupp med personer från olika professioner och olika verksamheter och det ser jag som en styrka. Vi är nu sex personer som delar på uppdraget att informera och utbilda personal inom landstinget och ge en grundläggande kunskap om våld i nära relationer, berättar Carin Jonsson.
Att kunna ge varandra tips och vrida och vända på olika dilemman är en fördel med gruppen. En annan är möjligheten att dela på uppdragen.
– Det är alltid bra att vara flera, nu till exempel har jag fått en förfrågan från ST-läkarna vid psykiatrin men den dagen kan inte jag utan då får någon annan ta det. Sedan är det roligt att vara en grupp också. Vi skrattar mycket och det tror jag är viktigt när det är ett så tungt ämne.
Träff för alla som gått kursen
I vår har NCK bjudit in alla som gått utbildarkursen sedan starten, sammanlagt runt 100 personer, till en träff. Trettio stycken har tackat ja till att delta. Ulla Albért, tf utbildningschef på NCK, förklarar varför hon tycker det är viktigt att ha tillgång till någon form av nätverk som utbildare.
– Att utbilda om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer kan vara utmanande och ibland svårt, samtidigt som det är ett tacksamt område då många vill ha kunskap. Att som ensam utbildare på sin arbetsplats eller liknande ingå i ett nätverk med andra utbildare i landet ger en större trygghet och möjlighet till kompetensutveckling.
Läs mer om NCK:s utbildarkurs
Fotnot: Carin Jonsson, utvecklingsledare vid Landstinget i Värmland, berättade om erfarenheterna av utbildargruppen som ett regionalt lärande exempel när webbstöd för vården lanserades i Karlstad. Lanseringen av webbstödet fortsätter 23 april i Stockholm.
Se inbjudan till lanseringseminarierna
Gå direkt till webbstöd för vården
Nyheter 2018
-
Över 40 000 besök på webbstöd för vården
2019-02-22
Webbstöd för vården är ett verktyg för personal i hälso- och sjukvård och tandvård som möter patienter som utsatts för våld i nära relationer. Det har nu funnits i ett år och under 2018 hade det 41 467 sidvisningar.
-
Fullsatt på dagar för yrkesverksamma
2019-02-01
Varje år arrangerar NCK tre dagar med föreläsningar för att ge yrkesverksamma grundläggande kunskap om mäns våld mot kvinnor. I slutet av januari samlades nära 200 deltagare från hela landet i Universitetshuset i Uppsala.
-
100 samtal per dygn till Kvinnofridslinjen
2019-01-30
Den nationella stödtelefonen Kvinnofridslinjen har under 2018 besvarat fler samtal än någonsin. I snitt besvarades 100 samtal per dygn vilket sammanlagt blev 36 658 samtal under året. På tio år har antalet samtal ökat med 65 procent.
-
Fadime-dagen med kunskap i centrum
2019-01-22
Kunskapens betydelse för arbetet med kvinnor som utsätts för våld lyftes fram av Åsa Witkowski, chef för patientverksamheten på NCK, under konferensen ”Till minne av Fadime Sahindal” i Stockholm.
-
NCK utvecklar modellkurs för universitetslärare
2018-12-04
Under hösten har NCK påbörjat arbetet med att utveckla en modellkurs för universitetslärare på de sju program där kunskap om mäns våld mot kvinnor sedan i somras är obligatorisk. Vid två tillfällen har programansvariga från Uppsala universitet och Karolinska Institutet bjudits in till NCK.
-
Stort intresse från tandvården
2018-11-19
Tandvårdens intresse för att arbeta mot våld i nära relationer är stort. Det blev uppenbart när NCK föreläste på årets odontologiska riksstämma i Göteborg. På flera håll i landet utvecklas arbetet med att upptäcka våldsutsatthet. Karolinska Institutet förbereder dessutom ett nytt upplägg för tandläkarprogrammet där studenterna ska få kunskap om att ställa frågor om våld till patienterna.
-
Vårdens vecka mot våld på fler håll i landet
2018-11-14
”Vårdens vecka mot våld” genomförs på flera håll i landet under hösten. Syftet är att sprida kunskap om mäns våld mot kvinnor och visa på vårdens nyckelroll i arbetet.
-
Kvinnofridslinjen med i SVT:s Anslagstavlan
2018-11-13
En film om Kvinnofridslinjen visas nu på Anslagstavlan i Sveriges television. Syftet är att informera om den nationella stödtelefonen.
-
Orange Humanistisk teater mot våld
2018-11-09
I år uppmärksammar NCK 25 november, FN:s dag för avskaffandet av våld mot kvinnor, med ett program på Uppsala universitets Humanistiska teater där skådespelare läser ur NCK:s bok ”Åttiosex röster – ett dygn på Kvinnofridslinjen”.
-
Novell anpassad efter ny sexualbrottslagstiftning
2018-11-06
Nu är NCK:s serienovell ”Första helgen i juni” reviderad efter den ändrade sexualbrottslagstiftningen. Novellen som vänder sig till unga ges ut i en ny upplaga.
-
Seminarium för stödlinjer på NCK
2018-10-25
E-stöd, det vill säga internetbaserat stöd, stod i fokus när nationella stödlinjer som drivs av myndigheter samlades för seminarium hos NCK den 24 oktober.
-
NCK representerade Sverige vid globalt möte om våld
2018-10-18
I september hölls en världsomspännande konferens om mäns våld mot kvinnor i Mexico City. Tanken var att skapa ett globalt forum där forskare, jurister, läkare och opinionsbildare kunde utbyta erfarenheter och diskutera nya lösningar för att bekämpa våldet. NCK:s chef professor Gun Heimer var inbjuden av Raoul Wallenberginstitutet för att representera Sverige.
-
Läkarstudenter väljer grundkurs om våld
2018-10-04
Grundkursen ”Mäns våld mot kvinnor” är populär bland studenter på läkarprogrammet. Fem personer från samma termin går den i höst. För andra året i rad får läkarstudenterna räkna in kursen i det ordinarie programmet.
-
Många likheter mellan stödtelefoner i olika länder
2018-10-04
Nollinjen – Finlands motsvarighet till Kvinnofridslinjen – har nu funnits i närmare två år. Under den tiden har 12 000 samtal besvarats och många våldsutsatta har fått stöd och hjälp. Nyligen var några av det tiotalet anställda från Tammerfors på besök hos NCK i Uppsala.
-
Utbildningsfilmer för medarbetare i socialtjänsten
2018-10-01
Nu producerar NCK tillsammans med länsstyrelserna tre nya filmer som på ett konkret sätt visar hur frågor om våld kan ställas. Filmerna riktar sig till medarbetare inom socialtjänsten, sedan tidigare finns liknande utbildningsmaterial för vården.
-
Fler rutinmässiga frågor med utbildning
2018-09-17
Många verksamheter inom hälso- och sjukvården uppger att de ställer frågor om våldsutsatthet till patienterna. Men de flesta gör det på indikation. Det händer också att barn som kan ha bevittnat våld inte uppmärksammas när frågor enbart ställs till vuxna patienter. Det visar en kartläggning som Socialstyrelsen gjort som NCK:s landstingsnätverk nyligen fick ta del av.
-
Webbkursen får ny startsida
2018-09-14
I samband med att webbkursen om våld fyller två år 15 september 2018 görs ett antal förbättringar. Bland annat kommer kursen att få en ny informativ startsida.
-
Två år med en webbkurs om våld
2018-09-14
Efter två år har närmare 29 000 personer loggat in och skapat ett konto på webbkursen om våld. Det är ett resultat som deltagarna i projektgruppen bakom kursen är mer än nöjda med. De menar att det stora genomslaget visar vilket viktigt behov kursen fyller.
-
Hektisk sommar på Kvinnofridslinjen
2018-08-21
Personalen på Kvinnofridslinjen har haft fullt upp i sommar. Antalet samtal till stödtelefonen fortsätter att öka. Vissa veckor under sommarmånaderna rörde det sig om fler än 100 samtal per dygn.
-
"Höj statusen för arbetet med sexualbrott"
2018-07-06
Varför sviker samhället dem som utsätts för sexuella övergrepp? Det var rubriken för det ena av NCK:s två seminarier under årets Almedalsvecka. Att rättsväsendet måste få till fler fällande domar och statusen på arbetet måste höjas var några av de saker som lyftes.
-
Stödtelefonen extra viktig på sommaren
2018-06-19
Stödtelefonen Kvinnofridslinjen har som vanligt öppet dygnet runt i sommar. Antalet samtal från i första hand kvinnor som utsätts för våld, hot och sexuella övergrepp har den senaste tiden varit stort. Sommartid fyller telefonen dessutom en viktig funktion som stöd för dem som möter våldsutsatta i sitt arbete.
-
Sexuella övergrepp tema för seminarium i Almedalen
2018-06-04
NCK kommer att hålla två seminarier under Almedalsveckan i Visby på Gotland i år. Det första seminariet handlar om sexuella övergrepp. Det andra om vikten av att frågor om våldsutsatthet ställs inom hälso- och sjukvården.
-
Panelsamtal summerade 20 års utveckling
2018-05-31
Tjugo år efter kvinnofridsreformen arrangerades en nationell konferens i Stockholm om arbetet mot mäns våld mot kvinnor. Konferensen lockade runt 600 deltagare från hela landet som kunde välja mellan ett 30-tal programpunkter.
-
De föreläser på kvinnofridskonferensen
2018-05-23
Här kan du läsa korta intervjuer med några av dem som kommer att föreläsa vid kvinnofridskonferensen 2018: Carolina Överlien, Anna Maria Corazza Bildt, Marianne Ny och Lucas Gottzén.
-
Dansar för kvinnofrid
2018-05-22
Elever på estetiska programmet i Luleå har skapat en dansföreställning om mäns våld mot kvinnor. Den bygger på forskning från NCK. Under föreställningen ”Flytta skammen dit den hör hemma” hänvisade eleverna till Kvinnofridslinjen.
-
Lansering i Stockholm av webbstöd för vården
2018-05-04
Konkret kunskap om våld mot kvinnor för medarbetare inom hälso- och sjukvården och tandvården finns nu samlad i Webbstöd för vården.
-
Myndigheter samverkar om konferensen
2018-04-23
Snart är det dags. I slutet av maj samlas 600 deltagare på Folkets hus i Stockholm för att delta i fyra gemensamma programpunkter och 28 parallella seminarier. Intresset för kvinnofridskonferensen 2018, den tredje i ordningen, är rekordstort.
-
Nytt uppdrag att utbilda universitetslärare
2018-04-02
Regeringen har gett Jämställdhetsmyndigheten i uppdrag att erbjuda utbildningsinsatser och kunskapsstöd för lärare vid universitet och högskolor om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer. Uppdraget (S2018/01831/JÄM) ska genomföras i samverkan med NCK och slutredovisas i mars 2020.
-
Utbildargrupp framgångskoncept i Värmland
2018-03-07
En särskild utbildargrupp har varit ett framgångskoncept i arbetet mot våld i nära relationer vid Landstinget i Värmland. Det handlar om sex personer som alla gått NCK:s utbildarkurs och nu hjälps åt att lära sina kollegor mer.
-
Umeå först ut när webbstöd för vården lanserades
2018-02-21
Tandvårdens och ungdomsmottagningarnas arbete mot våld i nära relationer väckte uppmärksamhet när webbstöd för vården lanserades i Umeå. Det här var det första i en rad lanseringsseminarier runt om i Sverige. Här nedan hittar du även bilder från övriga seminarier och länkar till filmer.
-
Webbstöd för vården lanseras vid regionala seminarier
2018-02-19
Webbstöd för vården lanseras nu vid regionala seminarier runt om i landet. Det handlar om ett nytt verktyg för personal inom hälso- och sjukvård och tandvård som möter patienter som utsatts för våld i nära relationer. Webbstödet innehåller faktatexter, fördjupningsfilmer, expertintervjuer och reportage i form av lärande exempel.
-
Många hade nytta av webbkursen i sitt arbete
2018-01-29
Webbkurs om våld är till nytta för dem som i sitt arbete möter våldsutsatta. Det visar en utvärdering av kursen. Hela 96 procent av de svarande säger att kursen varit relevant för dem.
-
Hedersrelaterat våld ett av ämnena på introduktionsdagar
2018-01-26
De cirka 200 personer som kom till NCK:s introduktionsdagar ”Våldsutsatta kvinnor – samhällets ansvar” nyligen fick bland annat veta mer om rättsväsendets arbete med hedersrelaterat våld. Det här är svåra fall, bland annat eftersom det ofta inte finns några vittnen som vågar ställa upp och berätta.