Dokumentation ger möjligheter till uppföljning

Patientens svar på frågor om våld, liksom tecken och symtom på våld, ska dokumenteras i patientjournalen. De flesta regioner och landsting använder sig idag av e-journaler och dokumenterar under ett skyddat sökord för våldsutsatthet i nära relationer.
Vid upprepad kontakt med hälso- och sjukvården är det särskilt viktigt att det finns dokumenterat om frågor om våld ställts och vad kvinnan svarat. Informationen kan även komma att fungera som underlag i en framtida rättsprocess. Att sökordet är skyddat innebär att det som skrivs inte går att läsa vid inloggning i Mina vårdkontakter. Dokumentation under sökordet möjliggör dessutom uppföljning.
Uppföljning av frågor till gravida
Inom mödrahälsovården är det sedan länge rutin att ställa frågor om våld till gravida kvinnor. Hur många som får frågan följs upp i Graviditetsregistret.
Läs mer om registret

Modell utvecklades i Uppsala

LÄRANDE EXEMPEL. Uppsala var först i Sverige med elektroniska patientjournaler. En modell skapades då för att dokumentera våldsutsatthet under ett skyddat sökord för våld i nära relationer. Personalen vid vårdcentralen i Årsta tycker det känns som en trygghet.
Läs hela reportaget
Socialstyrelsen om dokumentation
I Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om våld i nära relation står det följande om dokumentation:
"... vilka symtom eller tecken som har observerats och som väckt misstanke om att den vuxne har utsatts för våld eller andra övergrepp ska dokumenteras i patientjournalen."
Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 2014:4)
Ändringsföreskrift:
HSLF-FS 2017:8