Nationellt centrum för kvinnofrid
Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK) vid Uppsala universitet har regeringens uppdrag att höja kunskapen nationellt om mäns våld mot kvinnor, hedersrelaterat våld och förtryck samt våld i samkönade relationer.
Ansökan öppen till tvärprofessionell kurs för yrkesverksamma

Nu är ansökan öppen för höstterminens omgång av universitetskursen ”Mäns våld mot kvinnor – tvärprofessionell kurs för yrkesverksamma, 15 hp”. Kursen som ger grundläggande och fördjupad kunskap inom kompetensområdet mäns våld mot kvinnor startar 7 september 2021.
Ansökan på kurssidan ”Mäns våld mot kvinnor – tvärprofessionell kurs för yrkesverksamma, 15 hp”.
Rekordår för webbkursen om våld

Under 2020 ökade antalet nya användare av webbkursen om våld med 78 procent jämfört med 2019. I mitten av februari hade totalt 80 000 gått kursen. Två anledningar till ökningen är coronpandemin och att fler arbetsgivare tagit beslutet att göra kursen obilgatorisk för alla medarbetare.
– Att det redan fanns en digital utbildning om våld att använda när pandemin kom och samhället gick över till distansarbete och digital undervisning spelar säkert in, säger Annika Engström, projektledare på NCK.
Läs hela nyheten om webbkursen om våld
Förstärkt finansiering till NCK
Nationellt centrum för kvinnofrid får under 2021 en förstärkning med sammanlagt 20 miljoner kronor för att utveckla arbetet med att förbättra stödet till kvinnor som utsätts för våld. Det berättade centerpartiets partiledare Annie Lööf i samband med ett digitalt möte med NCK:s ledning 22 januari.
– Det är oerhört glädjande nyheter. Det betyder att vi kan stärka vårt arbete mot våld, arbeta mer långsiktigt och nå ut bredare med kunskap, säger Agneta Skoog Svanberg, professor och tf föreståndare för NCK.
Läs hela nyheten om förstärkt finansiering av NCK

Nya lärande exempel i webbstöd

LÄRANDE EXEMPEL. Prostitutionen är utbredd även på mindre orter i landet. Det visar kartläggningar av annonser på nätet som erbjuder sex mot ersättning i norra Sverige som länsstyrelserna har genomfört.
Webbstöd för kommuner uppdateras kontinuerligt med nya lärande exempel. Läs också om hur Lunds kommun drar nytta av en kartläggning om hedersrelaterat våld och förtryck samt hur Barnahus Fyrbodal i Trollhättan stöttar i arbetet mot hedersrelaterat våld.
Lärande exempel om kartläggningar om prostitution.
Lärande exempel om kartläggning om hedersrelaterat våld och förtryck.
Lärande exempel om Barnahus Fyrbodal och arbetet mot hedersrelaterat våld.
Tema utbildning i nytt nummer av magasin
Nu finns ett nytt nummer av NCK:s magasin ”Att arbeta mot våld” som vänder sig till dig som möter våldsutsatta i din yrkesroll. Den här gången är temat utbildning.
Numret berättar bland annat om socialtjänstens fältsekreterare i Mölndals stad som har utbildat skol- och fritidspersonal om våld i ungas nära relationer. Och om Karlshamn som ska utbilda alla anställda i kommunen, som en del i folkhälsoarbetet. Magasinet beställer du kostnadsfritt i mejl till info@nck.uu.se

Kunskapsbanken – samlad kunskap för kvinnofrid

NCK:s kunskapsbank är en webbplats för dig som söker kunskap inom områdena mäns våld mot kvinnor, hedersrelaterat våld och förtryck samt våld i samkönade relationer. Här hittar du ämnesguider, forskarpresentationer och en mängd publikationer från NCK och andra myndigheter. Här finns även praktiskt inriktat material i form av webbstöd för kommuner, webbstöd för vården och en tvärprofessionell webbaserad introduktionskurs om våld.
Nyheter
Kvinnofridslinjen

Kunskapsbankens intervjuer
- Unga vågar inte berätta om sexuella trakasserier i skolan 2021-03-29
- Utbildning för samtal med unga som är nya i landet 2021-01-13
- Våldsutsatthet i ung ålder stor riskfaktor för upprepat våld 2020-12-17
- Myndigheter utbildar för ökad upptäckt av våld 2020-11-27
- Ny utbildning om våld mot barn 2020-10-13