Ingen semester för Kvinnofridslinjen

2017-08-23

Kvinnofridslinjen tar aldrig semester. Under sommaren 2017 har det, liksom tidigare år, varit en strid ström av samtal till den nationella stödtelefonen. I första hand är det våldsutsatta kvinnor som ringer men en hel del yrkesverksamma hör också av sig för att få veta hur de kan hjälpa.

Porträtt på Åsa Witkowski
Åsa Witkowski

För många som utsätts för våld fungerar arbetet som en ventil och en möjlighet till återhämtning. Situationen kan då bli extra svår på sommaren när man är ledig och vistas mer i hemmet.

– Vi vet att utsattheten ökar under semestrarna och längre ledigheter eftersom det blir en ökad isolering och minskad insyn i familjerna. Kvinnor som ringer oss kan säga att vi är de enda de har att prata med, berättar Åsa Witkowski verksamhetschef för Kvinnofridslinjen.

Tillgängligheten viktig

Hon menar därför att tillgängligheten är otroligt viktig. Till Kvinnofridslinjen går det alltid att ringa, dag som natt, helg som vardag, sommar som vinter. För många våldsutsatta är det en stor trygghet att veta att det alltid finns stöd att få. Men tillgängligheten är också viktig för dem som jobbar med frågorna och kanske sitter ensamma ute på en arbetsplats i semestertider.

– De kan hänvisa till Kvinnofridslinjen men de kan också ringa själva för att få råd om hur de ska agera i mötet med våldsutsatta, säger Åsa Witkowski.

Porträtt på Charlotta Eidlitz
Charlotta Eidlitz

Charlotta Eidlitz, sjuksköterska, är en av dem som svarat på samtalen under sommaren. Hon tycker att det varit många samtal från kvinnor som beskriver en väldig utsatthet.

– Det märks att det är sommarstängt på andra ställen. Vi får många samtal från kvinnor som verkligen behöver vårt stöd.

Gilla linjen på Facebook

På senare år har allt fler fått kännedom om Kvinnofridslinjen. Men numret 020-50 50 50 behöver spridas ännu mer. Ett sätt att göra det är att beställa kort med numret till Kvinnofridslinjen på från NCK. Ett annat är att gå in på Facebook och gilla Kvinnofridslinjens sida där.

Beställ material om Kvinnofridslinjen
Gilla Kvinnofridslinjen på Facebook

Nyheter 2019