Kunskapsbanken – samlad kunskap för kvinnofrid

Logotype för kunskapsbankens tioårs-jubileum.

NCK:s kunskapsbank är en webbplats för dig som söker kunskap inom områdena mäns våld mot kvinnor, hedersrelaterat våld och förtryck samt våld i samkönade relationer. Här hittar du forskare, forskningsprojekt, ämnesguider, litteraturtips samt en mängd publikationer från NCK och andra myndigheter. Här finns även webbstöd för kommuner och webbstöd för vården för personal inom hälso- och sjukvård samt tandvård.

Myndigheter utbildar för ökad upptäckt

INTERVJU. Fem nationella myndigheter samverkar i ett regeringsuppdrag för att förbättra upptäckten av våld i nära relationer. Att utbilda personalen om våld är grunden i arbetet för Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Migrationsverket. 

– Självklart ska vi på Arbetsförmedlingen vara en del i pusslet för att hjälpa de här individerna. Det är kvinnor och barn som far illa. Det måste få högre prioritet. Våldet får stora konsekvenser rent samhällsekonomiskt också, säger Leif Clase, verksamhetssamordnare på Arbetsförmedlingen Region nord i Östersund. 

Läs intervjun: "Myndigheter utbildar för ökad upptäckt"
Foto: Sandra Pettersson

Leif Clase. Foto: Sandra Pettersson.

Nationell kampanj lanseras: "Tillsammans mot våld"

Jämställdhetsmyndigheten och länsstyrelserna har under november lanserat den nationella kampanjen "Tillsammans mot våld". Syftet är att uppmärksamma och stärka arbetet mot våld i nära relationer. 

Stillbild ur en av kampanjens filmer. Som en del i kampanjen kommer över trehundra ICA-butiker och flera Willys-butiker i landet att på skärmar i butikerna visa information om våld och var utsatta kan vända sig för att få stöd. 

Kampanjens webbsida med olika material för nedladdning 

Webbinarium: Aktuell forskning om mäns våld mot kvinnor

Porträtt på de fem föreläsarna på webbinariet.


I år är det tio år sedan Nationellt centrum för kvinnofrid startade NCK:s kunskapsbank. Detta uppmärksammades tisdag 22 september 2020 med ett webbsänt seminarium med aktuell forskning om mäns våld mot kvinnor i Sverige − fysiskt, psykiskt, sexuellt och ekonomiskt.

Nu finns de filmade föreläsningarna från webbinariet den 22 september tillgängliga på webben. 
Filmer från webbinariet "Aktuell forskning om mäns våld mot kvinnor"