Ämnesguider om sexuellt våld

Sexuellt våld kan beskrivas som kränkningar och övergrepp med sexuella förtecken. Det kan vara allt från förnedring och trakasserier till våldtäkt. Det kan också handla om att tvinga någon att utföra olika typer av sexuella handlingar.
Sexuellt våld är ett stort samhällsproblem. I undersökningen "Våld och hälsa" från 2014 svarade drygt en av tio kvinnor och en av hundra män att de hade utsatts för allvarligare sexuellt våld efter deras 18-årsdag. Med allvarligt sexuellt våld menas i studien med våld eller hot påtvingat samlag eller försök till påtvingat samlag eller liknande handlingar, inklusive sexuellt övergrepp då den utsatta befunnit sig i ett tillstånd utan möjlighet att försvara sig.
sexuellt våld
Sexuellt våld kan beskrivas som kränkningar och övergrepp med sexuella förtecken. Det kan vara allt från förnedring och trakasserier till våldtäkt. Det kan också handla om att tvinga någon att utföra olika typer av sexuella handlingar.
Ämnesguide om sexuellt våld
Sexuellt våld i krig och konflikt
Forskning visar att sexuella övergrepp ökar i krig och väpnade konflikter. Systematiska våldtäkter används som en strategi för att demoralisera fienden och destabilisera etniska grupper.
Ämnesguide om sexuellt våld i krig och konflikt
Behandling av sexualbrottsförövare
Behandling av personer som dömts för sexualbrott har bedrivits i olika former sedan 1970-talet. Det är dock relativt nyligen som programmens effektivitet har undersökts. I Sverige började behandling erbjudas inom Kriminalvården och rättspsykiatrin på 1980-talet.
Ämnesguide om behandling av sexualbrottsförövare
Medicinska och psykosociala konsekvenser
Sexuella övergrepp har ofta en djupgående inverkan på den drabbades fysiska och psykiska hälsa. Forskning visar att det inte enbart är de omedelbara effekterna av sexuella övergrepp som påverkar individen.
Ämnesguide om medicinska och psykosociala konsekvenser av sexuellt våld
Män som våldtäktsoffer
Forskningen och kunskapen om mäns utsatthet för sexuellt våld är begränsad. Detsamma gäller tillgången till stöd och hjälpverksamhet specifikt riktad till manliga våldtäktsoffer.
Ämnesguide om män som våldtäktsoffer
Sexualbrottslagstiftningen
Från första juli 2018 bygger den svenska sexualbrottslagstiftningen på principen att allt sex ska vara frivilligt. Sexualbrotten regleras i 6 kapitlet i brottsbalken. Våldtäkt är rubriceringen på den grövsta formen av sexualbrott.
Ämnesguide om sexualbrottslagstiftningen
Lästips i kunskapsbanken
- Antologi: sju perspektiv på våldtäkt.
- Rädslans politik: våld och sexualitet i den svenska demokratin
- Ett starkare skydd för den sexuella integriteten. Betänkande av 2014 års sexualbrottskommitté
- Indikatorer på sexualbrottsutvecklingen 2005–2017.
- "men du har ju blivit våldtagen”: om våldtagna mäns ordlöshet.
Forskare i kunskapsbanken
Kunskapsbankens kalendarium
-
Samverkan med polisen i hedersrelaterade utredningar
-
Våld i ungas nära relationer
-
–
Utbildning i basbehandling för personer som utövat våld i nära relationer
-
Standardiserade bedömningsmetoder i arbetet med våld i nära relationer
-
Våld i ungas partnerrelationer – en viktig pusselbit i det våldsförebyggande arbetet