Dödsorsak: Kvinna

  • Datum: –16.30
  • Plats: Gothia Towers, Göteborg
  • Arrangör: Jämställdhetsmyndigheten och Unizon
  • Kontaktperson: Jämställdhetsmyndigheten
  • Konferens

Jämställdhetsmyndigheten och Unizon bjuder in till en kunskapshöjande heldagskonferens om mäns dödliga våld mot kvinnor. Konferensen är en del av En vecka fri från våld, en återkommande kampanj- och aktivitetsvecka som sätter ljuset på det förbyggande arbetet mot mäns och killars våld.

Mäns dödliga våld mot kvinnor har mer än fördubblats på ett år. Förra året dödades 22 kvinnor av män de hade eller hade haft en relation med, jämfört med tio kvinnor år 2017.

Hela samhället måste dra i nödbromsen och det krävs kraftfulla satsningar från rättsväsendet, hälso- och sjukvården, socialtjänsten och civilsamhället. Som en del i detta arbete bjuder Jämställdhetsmyndigheten och Unizon in till en kunskapshöjande heldagskonferens om mäns dödliga våld mot kvinnor.

Konferensen är en del av En vecka fri från våld, en återkommande kampanj- och aktivitetsvecka som sätter ljuset på det förbyggande arbetet mot mäns och killars våld. Syftet med En vecka fri från våld är att uppmärksamma det omfattande samhällsproblem som mäns våld mot kvinnor utgör samt att sprida kunskapen om att våld går att förebygga.

Målgrupp: Den intresserade allmänheten, men särskilt chefer, personer i beslutsfattande positioner och politiker.

Pris: Kostnadsfritt, no show-avgift 1 500 kr.

Medverkande:
Lena Ag, generaldirektör Jämställdhetsmyndigheten, håller inledningstal.

Nina Forselius, statistiker/utredare Brottsförebyggande Rådet (BRÅ). Tagit fram årlig statistik om dödligt våld i parrelation. Arbetar med statistik kring hatbrott.

Carina Hällberg och Moa Mannheimer, utredare dödsfallsutredningar, Socialstyrelsen.

Gunilla Krantz, professor i folkhälsovetenskap vid Göteborgs universitet. Knuten till Västra Götalandsregionens kompetenscentrum om våld i nära relationer (VKV) samt folkhälsokommitténs sekretariat.

Ulrika Rogland, jurist med mångårig erfarenhet inom rättsväsendet och kammaråklagare i det uppmärksammade rättsfallet om mordet på Lugnet i Malmö 2012. Arbetar nu som målsägandebiträde och driver egen advokatbyrå.

Kerstin Weigl och Kristina Edblom, journalister och författare. Tillsammans har de kartlagt samtliga mord på kvinnor utförda av en närstående under 2000-talet, vilket resulterat i boken I händelse av min död (2019) samt podden ”Dödade kvinnor”.

Moderatorer: Olga Persson, generalsekreterare Unizon och Katarina Björkgren, senior utredare Mäns våld mot kvinnor, Jämställdhetsmyndigheten.

Länk till anmälan