Att arbeta våldsförebyggande i kommuner

Våldsförebyggande arbete (våldsprevention) är åtgärder som ska förhindra att våld uppstår eller upprepas. Flera arbetssätt för att förebygga mäns våld mot kvinnor och barn, samt mäns våld mot andra män, har utvecklats under senare år.
Ett utökat och verkningsfullt våldsförebyggande arbete är en av den nationella strategins fyra målsättningar. Det handlar om att arbeta systematiskt med våldsförebyggande insatser riktade till män för att minska det mänskliga lidandet som våldet skapar.
Kampanj mot våld i ungas relationer

För femte året i rad genomförs kampanjen "Svartsjuka är inte romantiskt" av länsstyrelserna, Jämställdhetsmyndigheten och ungarelationer.se som uppmärksammar våld i ungas partnerrelationer. I år lanseras även en webbplats som riktar sig till unga i åldrarna 13 till 25 år samt till yrkesverksamma som möter och arbetar med unga.
Webbplatsen Svartsjuka är inte romantiskt
Borås satsar för att förebygga våldet
LÄRANDE EXEMPEL. ”En kommun fri från våld” är namnet på en femårig satsning på våldsförebyggande arbete i Borås. Där satsar man extra resurser för att ge barn, unga och vuxna verktyg för att ingripa när någon utsätts.
Hela reportaget om Borås kommuns satsning för att förebygga våld
Foto: Anna Sigge

Ökad kunskap ska förebygga våld i Hörby
LÄRANDE EXEMPEL. I Hörby kommun har förskolepedagoger, SFI-lärare, socialtjänst, Polisen och Brottsofferjouren utbildats i "Bygga broar"; ett hyllat arbetssätt för att främja integration och förebygga hedersrelaterat våld och förtryck. I Lund används konceptet i förskolan.
Hela reportaget om Hörby kommuns arbetsmetod Bygga broar för integration
Illustration: Bygga broar och Turi Everett

Fler lästips och filmer
Jämställdhetsmyndighetens magasin "Samtal pågår. Om hedersrelaterat våld och förtryck" (pdf)
Jämställdhetsmyndighetens handbok "Inget att vänta på. En handbok för våldsförebyggande arbete" (pdf)(Reviderad av Jämställdhetsmyndigheten, MÄN och Unizon 2020).
Länsstyrelsen Västra Götalands utbildningsfilm "En tillvaro fri från våld"
Vad säger den nationella strategin?
”Våldsförebyggande arbete av olika slag och med olika inriktning behövs på flera olika nivåer och arenor i samhället. Det gäller både universella våldsförebyggande insatser riktade till breda grupper och insatser till grupper och individer med förhöjd risk att utöva våld.” (s. 126)
"Föreställningar om våld och hot mot våld som legitima uttryck för manlighet bör aktivt motverkas i sammanhang som är särskilt viktiga i formandet av pojkars och unga mäns identitet." (s. 115)