Att arbeta med våldsutsatta kvinnor

Socialtjänsthandläggaren kan beskrivas som en lots som stödjer och söker skydda den som utsatts för våld. Hjälpen bör ges utifrån ett helhetsperspektiv som tar fasta på den våldsutsattas hela livssituation.
För att kvinnor och män som utsätts för våld ska få det stöd och den hjälp de har rätt till enligt lagen måste socialtjänsten utreda vilka insatser som individen behöver.
Att fråga om våld
Att utreda våldsutsatta vuxna
Socialtjänstens insatser
Trehundra chefer ska fråga om våld

LÄRANDE EXEMPEL. I Trollhättan utbildas alla kommunens trehundra chefer om våld i nära relationer. Nu ska varje anställd få frågor om våldsutsatthet under medarbetarbetarsamtalet med chefen. Genom att ställa frågan till alla hoppas man se till att utsatta lättare får hjälp. Foto: Sebastian Lamotte.
Hela reportaget om utbildningen av Trollhättan kommuns alla chefer
Nationell kampanj mot våld

Jämställdhetsmyndigheten och länsstyrelserna har dragit igång en kampanj med syfte att uppmärksamma och stärka arbetet mot våld i nära relationer. Kampanjen "Tillsammans mot våld" lanseras i flera steg.
Jämställdhetsmyndighetens och länsstyrelsernas nationella kampanj mot våld
Film om kartläggning av frågor om våld
Mariana Dufort är forskare på Socialstyrelsen och har genomfört en kartläggning av förekomsten av frågor om våldsutsatthet och våldsutövande i socialtjänsten och hälso- och sjukvården. Kartläggningen visar att de flesta enheter inom socialtjänsten ställer frågor om våld men att endast en tredjedel ställer frågor på rutin. Två tredjedelar ställer frågor vid misstanke.
Expertfilmen om Socialstyrelsens kartläggning av förekomsten av frågor om våld

Kvinnofridslinjen ger dig råd

NCK driver den nationella stödtelefonen Kvinnofridslinjen för kvinnor som utsatts för hot, våld och sexuella övergrepp. Har du frågor i ditt arbete för våldsutsatta kvinnor? Ring till Kvinnofridslinjen på 020-50 50 50 dygnet runt för att få råd och stöd. Kvinnofridslinjens webbplats
Vad säger Socialstyrelsen?
7 kap. Insatser
Insatser till våldsutsatta vuxna och barn i vissa situationer
Allmänna råd
Socialnämnden bör kunna erbjuda stöd och hjälp i form av bl.a.
– information och råd,
– stödsamtal,
– hjälp att ordna stadigvarande boende,
– stöd i föräldraskap,
– förmedling av kontakt med frivilligorganisationer och andra aktörer,
– hjälp vid kontakt med hälso- och sjukvården och andra myndigheter,
t.ex. Polisen och Skatteverket.