Norrlandslän samarbetar mot prostitution
2021-02-08
Prostitutionen är utbredd även på mindre orter i landet. Det visar kartläggningar av annonser på nätet som erbjuder sex mot ersättning i norra Sverige.
Det är länsstyrelserna i de fyra norrlandslänen Västernorrland, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten som har genomfört kartläggningar av annonser om prostitution på nätet samt av annonser som efterfrågar sex mot ersättning. Undersökningarna har genomförts vid tre tillfällen, den senaste under 2020. Syftet är att öka kunskapen om omfattningen av prostitution samt lyfta fram behovet av åtgärder.
– Det har funnits en uppfattning om att prostitution bara finns i storstäder som Stockholm, Göteborg och Malmö. Vi har länge fått indikationer på att det inte stämmer, bland annat från hotell och konferensanläggningar. Med kartläggningarna har vi kunnat uppmärksamma frågan främst för socialtjänsten och polisen i våra län och kommuner. Prostitutionen är utbredd och utsattheten bland de prostituerade är stor, säger Jenny Einebrant, samordnare för mäns våld mot kvinnor på Länsstyrelsen Jämtlands län.
Annonser även från små kommuner
I Västerbottens och Norrbottens län har länsstyrelserna särskilt tittat närmare på vilka kommuner annonserna kan knytas till.
– Vi ville få en bättre bild av hur det ser ut i alla kommuner i länen, även de små. Det finns små kommuner i inlandet som har många tillresta också från andra länder där det finns en annan syn på prostitution. Därför är det viktigt att vi har kunskap om prostitutionen som rör de orterna, säger Sara Avander, utvecklingsledare med ansvar för mäns våld mot kvinnor på Länsstyrelsen Norrbotten.
Kartläggningarna gäller annonser och profiler som hittats genom sökningar på sju sajter för så kallad eskort. Nytt för 2020 års undersökningar är att de även har inkluderat annonser på en av Sveriges största sajt för så kallad sugardejting.
Sugardejting innebär oftast att en äldre man på olika sätt betalar en oftast yngre kvinna för umgänge och intimitet. Enligt Jenny Einebrant ska sugardejting definieras som prostitution. Det är väldigt tydligt, säger hon.
– Flera mindre kommuner har hört av sig till oss för att få veta mer om fenomenet och för att få reda på om det förekommer hos dem, säger Jenny Einebrant.
Främst kvinnor födda i Sverige bakom annonser
Annonserna har analyserats utifrån aspekter som kön, ålder, nationalitet och typ av tjänst. Analyserna visar att det oftast är kvinnor som säljer sex, att de är främst i åldrarna 18 till 35 år samt att de allra flesta är födda i Sverige. Det senare skiljer sig tydligt åt från tidigare kartläggningar, då uppgav en majoritet att de hade utländskt ursprung.
– Kartläggningen utmanar en stereotyp bild av vem det är som säljer sex. Att majoriteten är svenskfödda är viktigt både för yrkesverksamma och allmänheten att känna till. Vi brukar säga att vem som helst kan vara utsatt, genom kartläggningen har vi fått det bekräftat, säger Sara Avander.
När den som säljer sex bor på orten där prostitutionen sker behöver polisen arbeta på ett nytt sätt, enligt Sara Avander.
– Sexköpen sker mer i hemmen och det gör att de är svårare att komma åt. När kvinnorna som säljer sex kommer från utlandet sker prostitutionen oftast på hotell, säger hon.
Benägenhet att anmäla kan påverkas av härkomst
Enligt Sara Avander kan härkomsten även påverka benägenheten att anmäla, både till socialtjänsten och till polisen.
– På små orter känner många varandra. Det är en sårbarhetsfaktor att ha i åtanke. Samtidigt är det en utmaning i många frågor i små kommuner för socialtjänst och polis.
För små kommuner med knappa resurser kan det vara svårt att ha kunskap om prostitution och hur socialtjänsten ska agera. Sedan januari 2021 finns en särskild regionkoordinator mot prostitution och människohandel för Jämtland och Västernorrland, Maria Aldén. I Västerbotten och Norrbotten ligger ansvaret sedan tidigare på regionkoordinator Eva Norlin. Koordinatorernas uppgift, som båda är tillgängliga för samtliga kommuner i de fyra norrlandslänen, är bland annat att ge råd och stöd till socialtjänsten i kommunerna.
I Jämtland finns även Centrum mot våld i Östersund dit kvinnor och män som är utsatta för våld kan komma för att få hjälp.
– Vi på länsstyrelsen har ett stort ansvar att informera socialtjänsten i våra kommuner om vad de bör tänka på i ärenden som rör prostitution och vart de anställda kan vända sig. Det är svårt för alla små kommuner att ha den här kompetensen själva. Resurserna räcker inte till och omsättningen på personal är ibland stor, säger Jenny Einebrant.
I Norrbotten finns sedan slutet av 2019 en resursgrupp för människohandel. Det är ett nätverk för yrkesverksamma och ideella där frågor om prostitution och människohandel diskuteras.
– Vi har pratat mycket om hur vi når ut med information till unga, både om att sälja sex och om att köpa. Tjejjourerna har mycket kontakt med unga och tack vare nätverket kan alla aktörer ta del av jourernas erfarenheter, säger Sara Avander.
Utsattheten stor bland dem som säljer sex
I analyserna undersöktes även benägenheten att ha skyddat sex. I Västernorrland och Jämtland fanns det endast i sju procent av annonserna krav på skyddat sex. I Västerbotten och Norrbotten var andelen större, i omkring 20 procent av annonserna fanns krav på skyddat sex. Enligt Jenny Einebrant visar det hur stor utsattheten är när till och med den egna säkerheten kan förhandlas bort.
– Det visar också tydligt att det är vad köparna vill ha som styr, säger Jenny Einebrant.
Det vanligaste sättet för den som säljer sex att ha kontakt med den som köper sex är via sociala medier och främst i chattar.
I samtliga fyra län är antalet annonser från män som efterfrågar sex mot ersättning mycket större än antalet som erbjuder sex. De var ungefär tio gånger fler.
– Det här är ett av de viktigaste resultaten. Att det finns så många som anser sig ha rätten att köpa någon annans kropp, att köpa någons samtycke. Det visar på en problematisk människosyn, säger Jenny Einebrant.
Sara Avander håller med.
– Vi blev inte överraskade av resultatet men det är bra att få det synliggjort hur många det är som öppet annonserar om att få köpa sex och därmed begå ett brott. Det visar hur mycket vi måste arbeta med förövarperspektivet och med attityder i stort bland allmänheten. Man ser det inte som något allvarligt att köpa sex, säger Sara Avander.
Undersökning av utsatthet bland unga som säljer sex
I Jämtland och Västernorrland har länsstyrelserna gått vidare med en intervjustudie för att undersöka hur utsattheten ser ut för unga som säljer sex. I studien ingår unga i prostitution samt yrkesverksamma som möter ungdomarna. Den visar att yrkesverksamma i flera fall kommit i kontakt med barn och unga som utnyttjats i prostitution.
Prostitutionen beskrivs som en komplex problematik och utgör en omfattande utsatthet för de unga, enligt Jenny Einebrant.
– Många barn och unga gör sitt inträde i prostitution i tidig ålder och en del av dem utsätts för grooming på nätet. En av intervjupersonerna berättar att män dagligen tar kontakt i sexuellt syfte. Vi får också konkreta berättelser om hur vuxna män i länen utnyttjar unga kvinnor och asylsökande pojkar på olika sätt, säger hon.
I studien beskriver de yrkesverksamma att många ungdomar mår mycket dåligt, att deras sociala mönster och beteenden förändras till följd av prostitutionen. Enligt Hannah Kejerhag Oldenmark, samordnare för mäns våld mot kvinnor på Länsstyrelsen Västernorrlands län, måste stödet anpassas utifrån barns och ungas förutsättningar och önskemål.
– De ungas berättelser visar vikten av att vuxna är nyfikna och intresserade av deras tillvaro, både som yrkesverksamma och som föräldrar, bland annat utifrån att barn och unga tillbringar stor del av sin tid på sociala medier. Vuxna med syfte att exploatera barn söker sig till dessa forum, säger Hannah Kejerhag Oldenmark.
Fakta
Länsstyrelserna i Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Västernorrland genomförde under hösten 2016 och våren 2017 gemensamma kartläggningar av annonser på nätet gällande prostitution.
Under 2020 har länen gjort separata kartläggningar. Då inkluderades även annonser på en sugardejting-sajt.
I Jämtland och Västernorrland har länsstyrelserna gått vidare med en ny studie av prostitution för att undersöka hur utsattheten ser ut för unga som säljer sex.
Alla lärande exempel
-
Norrlandslän samarbetar mot prostitution
2021-02-08
Prostitutionen är utbredd även på mindre orter i landet. Det visar kartläggningar av annonser på nätet som erbjuder sex mot ersättning i norra Sverige.
-
Spetskompetens på barnahus om hedersrelaterat våld
2021-02-03
Barnahus Fyrbodal i Trollhättan har byggt upp en särskild verksamhet för barn och unga som utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck samt för att stötta yrkesverksamma i dessa frågor.
-
Lund utvecklar arbetet mot hedersrelaterat våld
2021-02-03
Mer kunskap om hedersrelaterat våld och förtryck, rutiner för arbetet för dem som är utsatta samt utökad samverkan. Det efterfrågar anställda inom myndigheter och skola i Lunds kommun, visar en kartläggning bland nära 300 medarbetare.
-
Bovärdar i Karlshamn: ”Alla bör hålla ögon och öron öppna”
2020-10-21
– Vi är omtumlade. Vi har först nu förstått hur vanligt det är att utsättas för våld i nära relation. Det säger Mattias Svensson och Morgan Bengtsson som är bovärdar på det kommunala bostadsbolaget Karlshamnsbostäder i Asarum. Tillsammans med kollegerna på bostadsbolaget har de fått utbildning om våld i nära relation genom Karlshamns kommuns utbildningssatsning.
Foto: Charlotta Bäckström -
Karlshamn utbildar alla anställda och förtroendevalda
2020-10-21
I Karlshamn ska alla anställda i kommunen utbildas om våld i nära relationer, som en del i folkhälsoarbetet.
-
”Våldet måste polisanmälas”
2020-08-21
– Tack vare utbildningen har jag insett hur mycket våld som förekommer bland eleverna. Våldet ska polisanmälas och inte bara hanteras internt på skolan. Det säger skolkurator Linda Haag Pannas som gått utbildningen om våld i ungas nära relationer som genomförts av fältsekreterarna i Mölndals stad.
-
Mölndals skolor och fritids utbildas om våld
2020-08-21
Socialtjänstens fältsekreterare i Mölndals stad har utbildat skol- och fritidspersonal om våld i ungas nära relationer. För att nå ut brett med utbildningen kontaktade man skolförvaltningen som gav klartecken. Tanken är nu att personalen ska skapa kompetensteam mot våld på skolorna och på fritidsgårdarna.
-
Nya lösningar förenklar kontakten med socialtjänsten
2020-06-24
För att göra det enklare för personer som är utsatta för våld i en nära relation att ta kontakt med socialtjänsten under rådande coronapandemi har Kalmar kommun startat en digital tjänst på sin webbplats. Och i Piteå har anställda på apotek och bibliotek numera rutiner om vem på socialtjänsten som ska underrättas om en våldsutsatt person använder ett kodord för att få kontakt.
-
Härnösands kommun har antagit nollvision mot våld
2020-05-13
Härnösands kommun har fattat beslut om en nollvision mot våld i nära relation. Det betyder att kommunen nu satsar brett på att arbeta mot våld.
-
Våldsutsatthet påverkar försörjningsstödet
2020-04-17
I Surahammars kommun får alla personer som ansöker om stöd via socialtjänsten frågor om utsatthet för våld. De anställda använder Socialstyrelsens bedömningsverktyg FREDA-kortfrågor, enligt de riktlinjer som kommunen har fastställt. Om en klient är utsatt för våld får det betydelse för den fortsatta behovsbedömningen.
-
Ökad kunskap för fler orosanmälningar
2019-12-16
Personal på nio förskolor i Järfälla kommun utanför Stockholm utbildas nu om våld i nära relationer. Samtidigt får barnen lära sig sätta gränser och prata om känslor. Arbetet ingår i ett projekt som Länsstyrelsen Stockholm driver och som syftar till att uppmärksamma barn som utsätts för eller bevittnar våld samt till att fler orosanmälningar om barn ska göras till socialtjänsten.
-
Skånes kommuner utbildas tack vare samverkan
2019-12-12
Det kan vara svårt för kommuner att på egen hand utbilda alla medarbetare om våld i nära relationer. I Skåne län har man löst problemet genom att starta ett Kompetenscentrum mot våld i nära relationer. Efter fem års verksamhet har de samarbete med 19 olika kommuner.
Hanna Hansson från Länsstyrelsen i Skåne och Paula Rydholm från Kompetenscentrum mot våld
i nära relationer. -
Goda erfarenheter av uppföljning i Östersund
2019-09-02
Centrum mot våld i Östersund arbetar sedan ett år tillbaka med systematisk uppföljning. En framgångsfaktor för att införa verktyget har varit att ledningen på olika sätt visat att det är en prioriterad fråga.
-
Satsning på uppföljning av insatser till våldsutsatta
2019-09-02
Socialtjänstens insatser till kvinnor som utsätts för våld ska nu följas upp systematiskt i ett projekt. Det är Sveriges kommuner och landsting, SKL, som dragit igång projektet tillsammans med ett stort antal kommuner för att öka användningen av individbaserad systematisk uppföljning. Uppvidinge kommun är en av dem.
Annie Ingelskog är socialt ansvarig samordnare på Uppvidinge kommun i Lenhovda. Kommunen deltar i
SKL:s projekt SU-kvinnofrid. FOTO: Anna Nordström -
Kungsbacka satsar på utbildning om våld
2019-06-19
I Kungsbacka satsar kommunen stort på basutbildning om våld i nära relationer. Alla anställda på förvaltningen för individ- och familjeomsorg, cirka 800 personer, ska utbildas med stöd av webbkursen om våld som tagits fram av Nationellt centrum för kvinnofrid, Socialstyrelsen och länsstyrelserna.
-
"Nu kan jag agera för äldre som är utsatta"
2018-12-07
Medarbetare inom hemtjänsten på Gotland vet i dag hur de ska agera om de misstänker att en brukare är utsatt för våld. Anette Malmqvist är undersköterska och ställer ofta frågor om våld.
Anette Malmqvist är undersköterska och arbetar i hemtjänsten i Fårösund. Foto: Jesper Hammarlund -
Hemtjänsten stöttas i att fråga om våld
2018-12-07
I Finspångs kommun har all personal i hemtjänsten utbildats om mäns våld mot kvinnor.
-
Det går att motverka prostitutionen
2018-12-07
När två kartläggningar i Norrland visade på ett stort utbud av annonser på webben om sex mot ersättning bestämde sig socialtjänsten och polisen i Umeå för att satsa mot människohandel och prostitution. Satsningen har redan gett resultat.
-
"Våld kommer ofta fram i samtal med kvinnor i missbruk"
2018-12-07
Kvinnor i missbruk utsätts ofta för våld. På Iduns stödboende i Uppsala finns engagemang och strategi för att bryta mönstret.
-
Framgång med program för personer med funktionsvariationer
2018-12-06
– Om någon kommer för nära mig nu sätter jag upp en hand och säger stopp. Det har jag lärt mig på VIP, säger Jenny Lund Eriksson och håller upp en hand framför sig. Tillsammans med Sussi Johansson har hon gått Eskilstuna kommuns VIP-program för personer med intellektuella eller psykiska funktionsvariationer.
Sussi Johansson och Jenny Lund Eriksson visar hur känslocirkeln fungerar. Foto: Johan Bokström -
Alla kommunanställda går webbkurs om våld
2018-12-06
Trygghet och jämställdhet är prioriterade områden i Norrtälje kommun. Politikerna har därför beslutat att alla medarbetare inom kommunen ska ha grundläggande kunskap om våld i nära relation och i utbildningen används webbkurs om våld.
-
Trehundra kommunchefer ska fråga om våld
2018-09-19
I Trollhättan utbildas alla kommunens trehundra chefer om våld i nära relationer. Nu ska varje anställd få frågor om våldsutsatthet under medarbetarbetarsamtalet med chefen. Genom att ställa frågan till alla hoppas man se till att utsatta lättare får hjälp.
-
"Frågan om våld måste in i alla verksamheter"
2018-06-07
I arbetet för kvinnofrid har kvinnofridssamordnaren i en kommun ofta en nyckelroll. Men rollen kan se olika ut från kommun till kommun. I Södertälje verkar kvinnofridssamordnaren Kari Rooth för att arbetet mot våld ska vara närvarande i alla delar av samhällsplaneringen.
-
Lättare att följa upp skyddade boenden med checklista
2018-02-07
Skyddade boenden är en mycket viktig del i stödet till personer som utsatts för våld. Därför är det också viktigt att boendena håller hög kvalitet. Nu finns en checklista som gör det enklare för kommunerna att följa upp skyddade boenden.
-
Barn i Sollentuna stärks av tecknade figurer
2017-12-19
Barnen på Snäckbackens förskola i Sollentuna norr om Stockholm lär sig att prata om känslor och utsatthet. I drygt ett år har pedagogerna arbetat med Brottsoffermyndighetens material ”Liten och trygg”.
-
Skolan tar hjälp av socialtjänsten i hedersfrågor
2017-11-01
Tvångsäktenskap kan vara svåra ärenden för socialtjänsten att utreda. I Norrköpings kommun samarbetar skola, socialtjänst och polis för att fånga upp barn och unga som riskerar att utsättas för hedersrelaterat våld och förtryck.
Foto: Christian Ekstrand -
Bedömningsverktyget FREDA används i Skärholmen
2017-10-20
När en ny klient kommer till socialtjänsten i Skärholmen, som är en stadsdel i Stockholms stad, får denne nästan alltid ett papper med frågor om våld att fylla i. Det har Anna Tsekas, biträdande enhetschef för relationsvåldsteamet, jobbat för under lång tid.
-
Borås satsar för att förebygga våldet
2017-10-16
Ett sätt att förebygga våld är att stoppa det lindrigare våldet innan det hinner leda till grövre våld. I Borås satsar man extra resurser i ett projekt för att ge barn, unga och vuxna verktyg för att ingripa när någon utsätts.
-
Kommuner väljer webbkurs för utbildning om våld
2017-10-01
Våldsutsatta kvinnor har rätt att få ett professionellt bemötande. För det behövs kunskap. Just nu pågår många utbildningssatsningar över hela landet med webbkursen om våld som grund.
-
Kartläggning av våldet viktig för insatserna
2017-09-21
I Skellefteå fick medarbetarna i kommunen och landstinget svara på en enkät om våld. Nu är kartläggningen ett viktigt verktyg för socialtjänstens insatser för dem som utsätts.
-
Samtal en väg till förändring för våldsutövare
2017-09-13
Omkring två hundra män som utövat våld eller utsatts för våld i nära relationer kommer varje år till behandling på Kriscentrum mellersta Skånes mottagning i Lund. Målet är att förövarna ska bryta sitt beteende och ta ansvar för våldet.
-
Djurskydd agerar för våldsutsatta barn och vuxna
2017-08-10
Länsstyrelsen i Västmanland är bland de första i landet som arbetar strategiskt för att djurskyddshandläggare ska kunna bidra till att även våldsutsatta barn och vuxna upptäcks. Numera orosanmäler de ärenden till socialtjänsten, som får värdefulla underlag till sina utredningar.
-
Med ökad kunskap bygger de bort våld
2017-04-26
För barnens bästa är det nödvändigt att vi vuxna kan ha en dialog om kulturella likheter och olikheter utan att fastna i rädsla eller fördomar. Det är en av tankarna bakom ”Bygga broar”; ett hyllat arbetssätt för att främja integration och förebygga hedersrelaterat våld och förtryck.
-
Utsattheten minskar när självkänslan stärks
2016-08-30
En deltagare skaffade eget bankkort. En annan bytte god man, och flera tog sig ur dåliga relationer. Det var några av resultaten efter att personer med funktionsnedsättning i Eskilstuna kommun deltagit i det så kallade VIP-programmet. Målsättningen är att minska utsattheten för våld genom stärkt självkänsla.
Karin Larsson, Åsa Johansson och Melinda Andersson föreläser om Eskilstuna kommuns VIP-program. -
Tvångs- och barnäktenskap svåra frågor för socialtjänsten
2016-06-20
Hotande tvångsäktenskap kan kräva snabba ingripanden av socialtjänsten. Men det riktigt svåra kommer efteråt för de flickor som tvingas bryta med sina familjer. Det menar socialsekreterare Petra Persson i Norrköpings kommun.
-
Våldsutövare får behandling över nätet
2016-05-10
Hos Alternativ till våld i Jönköping erbjuds våldsutövare internetbehandling. Här behandlas ilska och aggressioner på ett sätt som liknar det som används vid fobier och panikångest. Metoden som kallas Ivin har utvecklats tillsammans med Linköpings universitet.
-
Vardagsmötet nyckel till att upptäcka våld mot äldre
2016-03-11
Äldre kvinnor och män är en grupp som lätt kan falla utanför kommunernas ordinarie arbete mot våld. Region Gotland har under flera år satsat på att förbättra stödet till gruppen. Under åren 2010 till 2013 genomfördes ett projekt där 2 000 anställda utbildades om våld i nära relationer och en intern stödstruktur utvecklades. Nu har projektet införlivats i den ordinarie verksamheten.
-
Checklista för att bedöma risk för ytterligare våldsutsatthet
2016-01-21
Skyddet av den utsatta måste alltid komma i första hand. Det är budskapet från Marie Persson på Familjefridsteamet på socialtjänsten i Hässleholm. För att systematisera arbetet har teamet tagit fram en egen checklista för säkerhetsplanering och även utökat riskbedömningen.
-
Barnets trygghet i fokus vid säkerhetsplanering
2015-10-12
Faluns kommun har omorganiserat hela barn- och familjesektionen vid socialtjänsten för att bland annat stärka barnperspektivet i arbetet med barnavårdsärenden. En ny enhet har byggts upp där socialsekreterare och familjebehandlare parvis arbetar med så kallade säkerhetsplaneringar när oron för ett barn är så stort att en placering utanför familjen diskuteras.
-
Samlad satsning gav ökat tryck i arbetet mot våld
2015-08-31
I Ronneby kommun bestämde fullmäktige för fem år sedan att arbetet mot våld i nära relationer var av största vikt. Då inleddes ett projekt kallat Sesam där de anställda skulle arbeta på heltid med våldsfrågor. Några år senare permanentades verksamheten, en verksamhet som har gjort att Ronneby kommun i år rankades som etta i Unizons kvinnofridsbarometer över Sveriges samtliga kommuner.
-
Mall underlättar utredning om skydd och stöd
2014-11-17
När handläggarna inom socialtjänsten på Södermalm i Stockholm utreder behovet av skydd och stöd hos våldsutsatta vuxna använder de en strukturerad utredningsmall och flera olika bedömningsinstrument.
– Med hjälp av dessa blir handläggarna bättre på att bedöma målgruppens behov, säger Ulrika Sandberg, projektledare på Södermalms stadsdelsförvaltning. -
Fokus på kvinnor med intellektuell funktionsnedsättning
2014-09-16
Kvinnor med intellektuell funktionsnedsättning är en grupp som ofta glöms bort i arbetet med våld i nära relationer. Det säger Anna Fridell, utvecklingsledare på vuxenförvaltningen i Eskilstuna kommun. I kommunens kommande handlingsplan för arbetet mot våld mot kvinnor lyfts gruppen särskilt fram.
-
Kvinnofridslinjen ger råd till yrkesverksamma
2011-11-14
Den nationella stödtelefonen Kvinnofridslinjen drivs av Nationellt centrum för kvinnofrid, NCK, på uppdrag av regeringen. Stödtelefonen erbjuder råd och stöd dygnet runt till våldsutsatta kvinnor och deras närstående. Även du som arbetar inom socialtjänsten är välkommen att kontakta Kvinnofridslinjen för rådgivning.