Skyddat sökord även aktuellt för tandvården
2018-10-28
Folktandvården Uppsala är först i landet med att införa ett skyddat sökord för våldsutsatthet i nära relationer. Detta efter att man beslutat att göra tandvårdsjournalerna tillgängliga för patienterna via internet.

Att ge patienterna tillgång till sina journaler genom 1177 på samma sätt som inom hälso- och sjukvården har länge diskuterats inom tandvården. Region Uppsala tillhör en grupp med 14 landsting i Sverige som använder sig av journalsystemet T4. Den här gruppen beslutade för ett år sedan att utse Uppsala till en pilot i det här arbetet.
– Norrbotten och Halland har tandvård och sjukvård i samma journalsystem och har då redan gjort journalerna tillgängliga för patienterna. Men vi är de första som lägger ut tandvårdsjournalerna specifikt, berättar Pia Gabre, chefstandläkare vid Folktandvården.
Arbetat med våld i nära relationer
Samtidigt har Folktandvården Uppsala en tid jobbat med att utveckla sitt arbete mot våld i nära relationer med hjälp av Åsa Witkowski från NCK. När hon fick höra talas om diskussionerna gällande tandvårdsjournalerna lyfte hon behovet av att även införa ett skyddat sökord för våldsutsatthet.
– Vi hade inte reflekterat över att det var något som skulle kunna behövas och det var en ögonöppnare när hon påpekade det, berättar Isabel Brundin, allmäntandläkare vid Folktandvården på Liljeforstorg som satt med i referensgruppen för arbetet.
I början av oktober 2018 fick Folktandvårdens patienter i Uppsala län möjlighet att läsa sina journaler via 1177. Men den information som registrerats under det skyddade sökordet syns inte när patienten loggar in på journalen. Detta för att en våldsutsatt kvinna inte ska tvingas visa uppgifterna för sin partner till exempel.
– Inför förändringen åkte vi runt och informerade om journalerna och det skyddade sökordet. Det är en del som har haft frågor runt det här med dokumentationen av våldsutsatthet och är rädda för att göra fel. Men det går inte att göra fel hur man än lägger in sökordet, säger Pia Gabre.
Än så länge ställer Folktandvården i Uppsala frågor när det finns en misstanke eller det skulle kunna vara sannolikt att någon utsatts för våld. Men det är på väg att ändras. Nu finns det två pilotkliniker i regionen, Storvreta och Liljeforstorg, där frågor ställs till en större grupp patienter.
– Målet är att personal vid alla kliniker ska ställa frågor om våld till alla från och med årsskiftet, säger Katarina Wadstein, ny chefstandläkare vid Folktandvården Uppsala.
Isabel Brundin, som även arbetar fackligt och är ordförande i Uppsvenska tjänstetandläkarföreningen, berättar att arbetet med sökordet har ökat medvetenheten om problematiken och intresset för att arbeta med frågan är stort.
– Det här är väldigt nytt för oss inom tandvården men efter att vi tittat på filmerna i webbstöd för vården om hur frågor om våldsutsatthet kan ställas så kändes det inte så svårt längre. Det gäller nog bara att göra om det till sitt eget så att man blir bekväm med det.
Behöver fundera mera
Trots att hon har arbetat som tandläkare i 20 år har hon inte tänkt på våldsutsatthet som en faktor som kan påverka patienterna. Men vid ett tillfälle hade hon en patient som självmant berättade att hon var mycket tandvårdsrädd efter att ha varit utsatt för ett sexuellt övergrepp.
– Jag tror att vi behöver fundera mer över vilka patienter vi ska fråga och hur vi ska göra det. Men nu när vi har sökordet finns det i alla fall en möjlighet att dokumentera i journalen om vi skulle upptäcka att det förekommit våld.
Åsa Witkowski, från NCK, har bland annat varit inbjuden för att prata om våld i nära relationer för ST-tandläkarna i Uppsala.
– Det ingår att de ska ha den här kunskapen och det har förtydligats i deras utbildningsplan sedan i somras, berättar Pia Gabre.
Hon upplever att personalen är positivt inställd till att ställa frågor om våld samt dokumentera i journalen. Funderingarna gäller istället vad som händer om kvinnan svarar att hon varit våldsutsatt.
– Men meningen är inte att vi ska ta allt ansvar för de här patienterna utan det handlar om att hänvisa dem vidare till ytterligare hjälp och stöd, säger Pia Gabre.
Fotnot: Läs även om hur Folktandvården Skåne arbetar med utbildning om våld i nära relationer.
Lärande exempel
-
Nyanställda utbildas om våld
2019-12-02
På avdelningen för geriatrisk och neurologisk rehabilitering på Akademiska sjukhuset i Uppsala får alla nya medarbetare gå NCK:s webbaserade introduktionskurs om våld, sedan ett år tillbaka.
– Det är den mest intressanta kursen för nyanställda, säger Hanna Barck som jobbar som fysioterapeut.Hanna Barck arbetar som fysioterapeut på en geriatrikavdelning i Tierp. Foto: Mikael Wallerstedt. -
Så kan fysioterapeuter upptäcka våld
2019-10-22
Anna-Greta Elfström Olsson arbetar som fysioterapeut inom primärvården i Sandviken. Hon träffar ofta patienter som har varit utsatta för våld och är van vid att vara uppmärksam på tecken på våldsutsatthet.
-
Kommunal hemsjukvård kan spela viktig roll
2019-10-16
Den kommunala hemsjukvården har stora möjligheter att upptäcka våldsutsatthet. Sjuksköterskor, fysioterapeuter och arbetsterapeuter möter patienter i hemmen och kan därmed få vetskap om våld som ingen annan fått reda på tidigare.
-
Ambulanspersonal gör orosanmälningar efter utbildning
2019-06-11
Barnskyddsteamet i nordöstra Skåne hjälper och stöttar hälso- och sjukvårdpersonal i frågor kring barns utsatthet. Efter en särskild utbildningsinsats hos ambulanssjukvården kring våld i nära relationer och barns utsatthet har antalet orosanmälningar från ambulanspersonalen ökat.
-
Kirurgavdelningens personal utbildas om våld
2019-03-04
Kirurgavdelningen 65B på Akademiska sjukhuset i Uppsala har utbildat hela personalstyrkan om våld i nära relationer. Till utbildningen användes NCK:s material som delats ut till samtliga chefer på sjukhuset.
-
Samverkansprojekt i Piteå förebygger sexuellt våld
2018-12-21
Intresset för att prata om sex och samtycke är stort bland unga. Inte minst sedan den nya sexualbrottslagstiftningen kom i somras. Och ungdomarna har bra koll på vad som gäller. Det upplever ungdomsmottagningen i Piteå som hoppas att deras uppsökande verksamhet i skolorna ska verka våldsförebyggande.
-
Skyddat sökord även aktuellt för tandvården
2018-10-28
Folktandvården Uppsala är först i landet med att införa ett skyddat sökord för våldsutsatthet i nära relationer. Detta efter att man beslutat att göra tandvårdsjournalerna tillgängliga för patienterna via internet.
-
Folktandvården Skåne utbildar all personal om våld
2018-10-15
Med materialet från NCK:s webbstöd för vården som grund kommer all personal inom Folktandvården Skåne, 1 450 personer, att utbildas om våld i nära relationer. Målsättningen är att upptäcka, bemöta och dokumentera samt hänvisa våldsutsatta patienter vidare till ytterligare stöd.
-
Goda möjligheter fråga om våld i ambulansen
2018-09-20
Ambulansen är ett slutet rum där personalen har goda möjligheter att ställa frågor om våld. Det är något som Lena Kastbom, ambulanssjuksköterska vid Länssjukhuset i Sundsvall, drar nytta av. Sedan något år tillbaka ställer hon frågor om våld rutinmässigt till kvinnliga patienter och har fått i uppdrag att ta fram lokala rutiner för ambulansen i Västernorrland.
-
Dagliga avstämningar för barnens skull
2018-06-08
Vid dagliga avstämningsmöten på barnakuten på Huddinge sjukhus uppmärksammas barn som misstänks fara illa. Rutinen lever kvar från Huddingeprojektet om våld i nära relationer för fyra år sedan. Syftet är att upptäcka de här barnen och bli bättre på att göra orosanmälningar till socialtjänsten.
-
Andra kan lära av mödravården
2018-01-09
Fler frågor om våld kommer att ställas rutinmässigt till patienterna om resultaten följs upp. Det menar Anneli Karlén, samordningsbarnmorska i Halland. Hon tror att redovisningen i det nationella graviditetsregistret spelat en stor roll för mödravårdens framgångar. Men trots att nära 90 procent av alla kvinnor fick frågor om våld under sin graviditet i Halland 2016 är hon inte nöjd.
-
Kunskapslyft på BUP i Östersund
2018-01-08
Våren 2017 blev Ann Björch erbjuden den sista platsen på en kursledarutbildning om webbkursen om våld. Sedan dess har alla 80 anställda på hennes arbetsplats, barn- och ungdomspsykiatrin i Jämtland/Härjedalen, gjort webbkursen. Dessutom har samtliga team fått en uppföljande utbildning.
-
Extern samverkan ett nyckelord i Norrbotten
2017-12-19
En gemensam plattform på webben är en viktig del av den externa samverkan i Region Norrbotten. Vinsterna med ett nära samarbete mellan hälso- och sjukvården, socialtjänsten och polisen är många, inte minst för dem som utsätts för våld.
-
Region Uppsala utvecklade lösning för dokumentation
2017-12-01
Region Uppsala var först i Sverige med införandet av elektroniska patientjournaler. Behovet väcktes då av ett skyddat sökord för våldsutsatthet i nära relationer. Den lösning som utarbetades i Uppsala lade grunden till ett gemensamt regelverk för hela landet.
-
Bredd och förankring viktigt vid intern samverkan
2017-11-20
Intern samverkan har stått i fokus när Landstinget Blekinge startat om sitt arbete med våld i nära relationer. Med hjälp av en arbetsgrupp med representanter från flera olika verksamheter vill de skapa ett brett engagemang för frågan och förankring i hela chefsledet.
-
Mångårig erfarenhet av att fråga gravida
2017-09-20
I Region Uppsala har frågor om våld varit en del av vardagsarbetet för barnmorskorna sedan slutet av 1990-talet. Alla gravida ska någon gång under kontakten med mödrahälsovården få frågan om de har varit utsatta för våld.