Omhändertagande efter sexuella övergrepp

Hälso- och sjukvårdens uppgift i omhändertagandet efter ett sexuellt övergrepp är i första hand att medicinskt utreda och behandla skador. Men när patienten är ett brottsoffer är det även nödvändigt att vara behjälplig i brottsutredningen.
Här hittar du information särskilt avsedd för hälso- och sjukvården om hur en undersökning och spårsäkring går till och vad man bör tänka på före, under och efter. Du kan också läsa mer om det nationella handlingsprogram med tillhörande guide som NCK tagit fram på regeringens uppdrag. Guiden beskriver handläggning för ungdomar efter pubertetsdebut och vuxna, både män och kvinnor.
Förberedelser inför spårsäkring – bildspel
Bildspelet visar dukning inför undersökning och spårsäkring av en patient som utsatts för ett sexuellt övergrepp. Du kan titta på bildspelet som består av tolv bilder nedan, men du kan också ladda ner bilderna med instruktioner på en pdf.
Bildspel för dukning inför undersökning och spårsäkring efter sexuellt övergrepp (pdf)
"Viktigt hålla patienten informerad"

Läs vad experterna tycker att hälso- och sjukvårdspersonal ska tänka på när en undersökning med spårsäkring ska utföras.
Intervju med gynekolog Mariella Öberg om undersökning med spårsäkring
Intervju med verksamhetsexpert Ricky Ansell vid Nationellt forensiskt centrum
Kontakta expertgrupp
Expertgruppen som har tagit fram handboken och guiden består av Gun Heimer, professor och chef för NCK, Steven Lucas, barnläkare, Lotta Sundström, kammaråklagare samt Åsa Witkowski, verksamhetschef för NCK:s patientverksamhet.
Har du frågor om de kliniska delarna i det nationella handlingsprogrammet, kontakta Åsa Witkowski, verksamhetschef för NCK:s patientverksamhet. Åsa Witkowski, chef för NCK:s patientverksamhet, e-postadress asa.witkowski@nck.uu.se eller på telefon 018-611 28 01.
För övriga frågor rörande handlingsprogrammet kontakta NCK:s informationsavdelning. NCK:s informationsavdelnings e-postadress info@nck.uu.se