Ladda ner eller beställ material om omhändertagande efter sexuella övergrepp

Handbok 

Handbok — Nationellt handlingsprogram för hälso- och sjukvårdens omhändertagande av offer för sexuella övergrepp (pdf, öppnas i nytt fönster)

Beställd handboken i tryckt format i beställningsformuläret

Guide

NCK:s "Guide för omhändertagande efter sexuella övergrepp" som innehåller praktiska instruktioner för bland annat undersökning, provtagning och utformning av rättsintyg uppdaterades senast maj 2019. Här hittar du den senaste versionen: 
Guide för omhändertagande efter sexuella övergrepp (pdf, öppnas i nytt fönster)

Vid en tidigare revidering av guiden i april 2015 uppdaterades även diagnos- och åtgärdskoderna för hälso- och sjukvårdens omhändertagande efter ett sexuellt övergrepp. Här hittar du en sammanställning av koderna:
Sammanställning av diagnos- och åtgärdskoder för omhändertagande efter sexuellt övergrepp (pdf, öppnas i nytt fönster)

Instruktionsfilm 

Spårsäkring vid sexuella övergrepp
Instruktionsfilmen är framtagen av NCK särskilt för personal inom hälso- och sjukvården som möter patienter utsatta för sexuella övergrepp. Den visar en fullständig spårsäkring och undersökning av en kvinnlig och en manlig patient. Filmen är 11 minuter lång, och på varje skiva finns en svensk och en engelsk version.

Beställ filmen genom att skicka ett mejl med fullständiga kontaktuppgifter till info@nck.uu.se.

Foto på spårsäkringssatser.Spårsäkringssats efter sexuella övergrepp

Spårsäkringssatsen som används av hälso- och sjukvården beställs från företaget Nordkrim, antingen direkt av hälso- och sjukvården eller via polisen i en lokal överenskommelse.

Serienoveller om våldtäkt

NCK har gett ut två serienoveller för unga om våldtäkt i samarbete med konstnären Matilda Ruta. Del ett heter "Första helgen i juni". Del två heter "Världens sämsta sommar". Novellerna finns även översatta till engelska. Novellerna finns enbart i tryckt format. Beställ serienovellerna i beställningsformuläret