Arbetsplatsens roll för våldsutsatta lyftes inför 8 mars
2022-03-09
NCK har under veckan uppmärksammat internationella kvinnodagen på flera olika sätt. Bland annat har enhetschef Åsa Witkowski medverkat vid ett möte med arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark om arbetsplatsens roll för anställda som utsätts för våld.
Mötet är en del av regeringens åtgärdsprogram för att bekämpa mäns våld mot kvinnor och syftet var att diskutera hur chefer, HR och fackligt förtroendevalda kan stötta anställda som utsätts för våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck. Förutom NCK medverkade representanter från Arbetsmiljöverket, Jämställdhetsmyndigheten, fackliga organisationer och arbetsgivarorganisationer.
Åsa Witkowski välkomnar att våldsutsatthet allt mer lyfts som en arbetsmiljöfråga eller del av jämställdhetsarbetet på en arbetsplats.
– Att vara utsatt för våld leder ofta till hög sjukfrånvaro vilket påverkar ens arbetsinsats och ekonomi. Det påverkar även arbetsmiljön för andra på arbetsplatsen. Dessutom kanske man inte har samma möjlighet att vidareutbilda sig genom kurser eftersom man kontrolleras av sin partner.
Under mötet diskuterades bland annat hur de olika parterna kan samarbeta för att öka kunskapen om våld både bland arbetsgivare och medarbetare.
– NCK har lång erfarenhet av metodutveckling när det gäller att ställa frågor om våld. Det viktigaste är att det finns kunskap och rutiner för hur man stöttar den som är våldsutsatt. Som arbetsgivare kan man till exempel både hänvisa till Kvinnofridslinjen och även ringa själv för råd och stöd i ärenden, säger Åsa Witkowski.
Varje år uppmärksammar även NCK internationella kvinnodagen genom en nationell annonskampanj för att öka kännedomen om Kvinnofridslinjen.
– För oss är det viktigt att uppmärksamma den dagen och påminna om arbetet mot mäns våld mot kvinnor. Och vi är tacksamma att så många vill hjälpa oss att sprida information om Kvinnofridslinjen i sina kanaler, inte minst 8 mars, säger Karin Sandell, kommunikationschef på NCK.
Susanne Mattsson, forskare och universitetsadjunkt vid NCK, deltog även i en panel på ett webbinarium vid Högskolan i Gävle 8 mars. Temat för dagen var ensamgörande av kvinnor som utsatts för mäns våld. Sara Skoog Waller, fil.dr och lektor i psykologi presenterade sin studie ”Utan mig är du helt ensam” som bygger på tjugo kvinnors levda erfarenhet av ensamgörande som en central aspekt av mäns våld och eftervåld.
Nyheter från NCK
-
Fortsatt högt tryck på webbkurs om våld
2022-06-15
Under pandemin syntes en enorm ökning av antalet användare av webbkursen om våld och det höga trycket håller i sig även detta år. Hittills i år har 12 000 gått kursen.
– Det är fantastisk att se att det är så många nya användare från hela Sverige och från många olika arbetsplatser, säger Annika Engström, projektledare på NCK. -
NCK på plats i Almedalen
2022-06-10
NCK håller två seminarier under Almedalsveckan i Visby på Gotland i år. Det första seminariet handlar om arbetsgivarens ansvar och betydelse för den som är utsatt för våld. Vid det andra diskuteras det nya barnfridsbrottet.
Foto: Elin Nysten/Region Gotland -
Nya filmer om Kvinnofridslinjen på samiska
2022-03-30
Nationellt centrum för kvinnofrid har de senaste åren intensifierat sina satsningar för att öka kännedomen om Kvinnofridslinjen, bland annat genom att ta fram material på fler språk. Nu finns information om Kvinnofridslinjen på samiska, riktad till Sveriges urbefolkning.
-
Sök höstens avancerade kurs
2022-03-09
Till hösten ger NCK för sjätte gången sin universitetskurs på avancerad nivå med fokus på särskilt sårbara grupper. Syftet med kursen är att ge fördjupade kunskaper och verktyg att tillämpa relevanta teoribildningar och metoder inom verksamheter som möter våldsutsatta personer.
-
Arbetsplatsens roll för våldsutsatta lyftes inför 8 mars
2022-03-09
NCK har under veckan uppmärksammat internationella kvinnodagen på flera olika sätt. Bland annat har enhetschef Åsa Witkowski medverkat vid ett möte med arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark om arbetsplatsens roll för anställda som utsätts för våld.
-
Ny föreståndare för NCK
2022-02-14
Docent Anita Hussénius är ny föreståndare för Nationellt centrum för kvinnofrid vid Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset. Anita Hussénius har mångårig erfarenhet på ledande positioner vid flera universitet samt en lång forskarbakgrund med bland annat ett antal tvärvetenskapliga genusprojekt finansierade av Vetenskapsrådet. Nu ska forskningen vid NCK få ytterligare prioritet.
-
Många samtal till Kvinnofridslinjen i december
2022-01-20
Söktrycket på Kvinnofridslinjen fortsätter att vara högt. I snitt har 116 samtal per dygn besvarats under 2021. Högst tryck var det under december månad.