Sök höstens avancerade kurs
2022-03-09
Till hösten ger NCK för sjätte gången sin universitetskurs på avancerad nivå med fokus på särskilt sårbara grupper. Syftet med kursen är att ge fördjupade kunskaper och verktyg att tillämpa relevanta teoribildningar och metoder inom verksamheter som möter våldsutsatta personer.
Att befinna sig i en särskilt sårbar position kan bland annat handla om vara utsatt för hedersrelaterat våld eller förtryck eller att vara hbtqi-person, ha en funktionsnedsättning eller vara i ett missbruk och samtidigt vara utsatt för våld.
– Det är en tvärvetenskaplig kurs för studenter och för yrkesverksamma som vill fördjupa sina kunskaper kring våld. Den synliggör dem som är särskilt utsatta och vilket stöd de behöver, säger Hadil Zainal Kamil, universitetsadjunkt och kursansvarig.
Hon har själv praktisk erfarenhet av att möta våldsutsatta kvinnor genom kvinnojoursarbete och har dessutom arbetat med kvinnors mänskliga rättigheter, både i Sverige och utomlands.
För att söka kursen krävs att man har 120 högskolepoäng i ett relevant ämne inklusive en uppsats på 15 högskolepoäng. Majoriteten av dem som hittills har gått kursen är yrkesverksamma. En av dem är Elina Strindberg, som är socionom och jobbar som kurator på ett skyddat boende för våldsutsatta kvinnor.
– Jag ville få fördjupade teoretiska kunskaper i ämnet. De kvinnor som placeras hos oss har ofta flera sårbarhetskategorier på samma gång.
Elina Strindberg har tio års erfarenhet av arbete med våldsutsatta kvinnor, både genom arbete inom socialtjänsten och på skyddat boende. Hon tycker att kursen var på en bra kunskapsnivå för henne.
– Jag har mycket erfarenhetsbaserad kunskap. För mig var det givande att få saker bekräftade, att även forskningen säger att det är såhär. Kopplingen mellan teori och praktik blev starkare och det ger mig ett större självförtroende i mitt arbete.
Kursen på 15 högskolepoäng ges på halvfart. Den bygger i stor utsträckning på självständigt arbete. Huvuddelen ägnas åt teori men det finns även praktiska inslag.
– På seminarierna diskuteras både teoretisk litteratur och praktiska fallbeskrivningar. Dessutom ingår en uppgift där man ska genomföra ett förändringsarbete i en verksamhet, säger Hadil Zainal Kamil.
Ansökan till höstens kurs öppnar 15 mars.
Information om kursen
Ansökan till kursen (via högskoleverkets portal)
Nyheter från NCK
-
Fortsatt högt tryck på webbkurs om våld
2022-06-15
Under pandemin syntes en enorm ökning av antalet användare av webbkursen om våld och det höga trycket håller i sig även detta år. Hittills i år har 12 000 gått kursen.
– Det är fantastisk att se att det är så många nya användare från hela Sverige och från många olika arbetsplatser, säger Annika Engström, projektledare på NCK. -
NCK på plats i Almedalen
2022-06-10
NCK håller två seminarier under Almedalsveckan i Visby på Gotland i år. Det första seminariet handlar om arbetsgivarens ansvar och betydelse för den som är utsatt för våld. Vid det andra diskuteras det nya barnfridsbrottet.
Foto: Elin Nysten/Region Gotland -
Nya filmer om Kvinnofridslinjen på samiska
2022-03-30
Nationellt centrum för kvinnofrid har de senaste åren intensifierat sina satsningar för att öka kännedomen om Kvinnofridslinjen, bland annat genom att ta fram material på fler språk. Nu finns information om Kvinnofridslinjen på samiska, riktad till Sveriges urbefolkning.
-
Sök höstens avancerade kurs
2022-03-09
Till hösten ger NCK för sjätte gången sin universitetskurs på avancerad nivå med fokus på särskilt sårbara grupper. Syftet med kursen är att ge fördjupade kunskaper och verktyg att tillämpa relevanta teoribildningar och metoder inom verksamheter som möter våldsutsatta personer.
-
Arbetsplatsens roll för våldsutsatta lyftes inför 8 mars
2022-03-09
NCK har under veckan uppmärksammat internationella kvinnodagen på flera olika sätt. Bland annat har enhetschef Åsa Witkowski medverkat vid ett möte med arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark om arbetsplatsens roll för anställda som utsätts för våld.
-
Ny föreståndare för NCK
2022-02-14
Docent Anita Hussénius är ny föreståndare för Nationellt centrum för kvinnofrid vid Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset. Anita Hussénius har mångårig erfarenhet på ledande positioner vid flera universitet samt en lång forskarbakgrund med bland annat ett antal tvärvetenskapliga genusprojekt finansierade av Vetenskapsrådet. Nu ska forskningen vid NCK få ytterligare prioritet.
-
Många samtal till Kvinnofridslinjen i december
2022-01-20
Söktrycket på Kvinnofridslinjen fortsätter att vara högt. I snitt har 116 samtal per dygn besvarats under 2021. Högst tryck var det under december månad.