NCK på plats i Almedalen
2022-06-10
NCK håller två seminarier under Almedalsveckan i Visby på Gotland i år. Det första seminariet handlar om arbetsgivarens ansvar och betydelse för den som är utsatt för våld. Vid det andra diskuteras det nya barnfridsbrottet.

Efter två års uppehåll på grund av pandemin medverkar NCK igen på Almedalsveckan.
– Genom våra seminarier i Visby kan vi lyfta fram viktiga frågor i samarbete med andra aktörer och dessutom nå ut med kunskap om våldet till fler och nya grupper, säger Karin Sandell, kommunikationschef på NCK.
För många våldsutsatta kan arbetsplatsen vara en viktig frizon. Seminariet "Tryggare på jobbet än hemma? Arbetsplatsens roll för den som är utsatt för våld" tar upp vad arbetsgivare, HR, företagshälsovård och fack har för ansvar för att ge stöd och hjälp. Medverkande är Åsa Witkowski, enhetschef på NCK, Heike Erkers, ordförande för Akademikerförbundet SSR, Eliane Forsse, HR-direktör på Uppsala universitet, Klara Bolinder, senior handläggare på Kriminalvården och Eva Lundgren, enhetschef på Försäkringskassan.
Det andra seminariet arrangerar NCK tillsammans med Barnafrid vid Linköpings universitet. Här kommer en panel att diskutera vad barnfridsbrottet har inneburit för barn och mammor som har utsatts för våld. Lagen infördes 1 juli 2021 och innebär att det är straffbart att låta barn bevittna vålds- och sexualbrott mellan närstående. Sedan lagen trädde i kraft har ett stort antal barnfridsbrott anmälts. Det betyder att lagstiftningen har börjat få effekt och att färre barn faller mellan stolarna i dessa ärenden. Men det finns även utmaningar eftersom lagstiftningen förutsätter både bred och djup kunskap hos yrkesverksamma om hur de ska arbeta för att efterleva lagen.
Medverkar gör Rebecca Rehnström, senior åklagare, Utvecklingscentrum, Åklagarmyndigheten, Mikaela Magnusson, utredare på Barnafrid, Linköpings universitet, Sandra Skoog, utredare på Barnafrid, Linköpings universitet, Hanna Palhamn Szabó, universitetsadjunkt och Annika Engström, projektledare, båda på NCK, Uppsala universitet.
Båda seminarierna hålls tisdag 5 juli. De kommer att teckentolkas och de kommer även att webbsändas.
– Tack vare satsningarna på att webbsända och spela in seminarier erbjuder Almedalsveckan ett enormt utbud som alla kan ta del av även från fastlandet, antingen direkt eller i efterhand, säger Karin Sandell.
Nyheter från NCK
-
Fortsatt högt tryck på webbkurs om våld
2022-06-15
Under pandemin syntes en enorm ökning av antalet användare av webbkursen om våld och det höga trycket håller i sig även detta år. Hittills i år har 12 000 gått kursen.
– Det är fantastisk att se att det är så många nya användare från hela Sverige och från många olika arbetsplatser, säger Annika Engström, projektledare på NCK. -
NCK på plats i Almedalen
2022-06-10
NCK håller två seminarier under Almedalsveckan i Visby på Gotland i år. Det första seminariet handlar om arbetsgivarens ansvar och betydelse för den som är utsatt för våld. Vid det andra diskuteras det nya barnfridsbrottet.
Foto: Elin Nysten/Region Gotland -
Nya filmer om Kvinnofridslinjen på samiska
2022-03-30
Nationellt centrum för kvinnofrid har de senaste åren intensifierat sina satsningar för att öka kännedomen om Kvinnofridslinjen, bland annat genom att ta fram material på fler språk. Nu finns information om Kvinnofridslinjen på samiska, riktad till Sveriges urbefolkning.
-
Sök höstens avancerade kurs
2022-03-09
Till hösten ger NCK för sjätte gången sin universitetskurs på avancerad nivå med fokus på särskilt sårbara grupper. Syftet med kursen är att ge fördjupade kunskaper och verktyg att tillämpa relevanta teoribildningar och metoder inom verksamheter som möter våldsutsatta personer.
-
Arbetsplatsens roll för våldsutsatta lyftes inför 8 mars
2022-03-09
NCK har under veckan uppmärksammat internationella kvinnodagen på flera olika sätt. Bland annat har enhetschef Åsa Witkowski medverkat vid ett möte med arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark om arbetsplatsens roll för anställda som utsätts för våld.
-
Ny föreståndare för NCK
2022-02-14
Docent Anita Hussénius är ny föreståndare för Nationellt centrum för kvinnofrid vid Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset. Anita Hussénius har mångårig erfarenhet på ledande positioner vid flera universitet samt en lång forskarbakgrund med bland annat ett antal tvärvetenskapliga genusprojekt finansierade av Vetenskapsrådet. Nu ska forskningen vid NCK få ytterligare prioritet.
-
Många samtal till Kvinnofridslinjen i december
2022-01-20
Söktrycket på Kvinnofridslinjen fortsätter att vara högt. I snitt har 116 samtal per dygn besvarats under 2021. Högst tryck var det under december månad.