Intensiva dagar ger introduktion om våld
2015-02-11
Tre heldagar med föreläsningar, filmvisning och paneldiskussion väntade de runt 180 personer som i slutet av januari kom till Uppsala för att delta i NCK:s årliga introduktionsdagar om våld mot kvinnor.
– Det här är ett utmärkt sätt att nå ut till väldigt många med kunskap, och det är därför vi gör den här satsningen varje år, säger Anna Berglund, utbildningschef på NCK.
”Våldsutsatta kvinnor – samhällets ansvar” arrangerades 27-29 januari i Universitetshuset i Uppsala, och under de tre dagarna fick deltagarna en orientering om mäns våld mot kvinnor och vilket ansvar de olika sektorerna i samhället har. En av årets deltagare var Lotta Jansson som arbetar med missbruk och beroende inom socialtjänsten i Norrtälje kommun. Hon tilltalas av upplägget.
– Man får mycket erfarenheter på ett komprimerat sätt under tre dagar, det uppskattar jag mycket. Det finns också en röd tråd under dagarna, säger Lotta Jansson.
Breddat innehåll
Förra året utökades introduktionsdagarna från två till tre, för att kunna bredda och fördjupa innehållet. Framförallt tillkom föreläsningar om särskild sårbarhet. Deltagarna får även veta mer om normaliserings- och uppbrottsprocesser, våld i samkönade relationer, maskulinitet, barn som upplever våld och Kriminalvårdens arbete med förövare.
Den sista dagen avslutades med ett panelsamtal med företrädare för hälso- och sjukvården, en kvinnojour, Polisen och Åklagarmyndigheten, som tillsammans följer ett fiktivt fall. I diskussionen tydliggörs vem som gör vad och hur samverkan ska fungera.
– Man ska inte behöva känna sig ensam med sitt ansvar. Med kunskap om de andras roller blir det lättare att ge ett bra omhändertagande, säger utbildningschef Anna Berglund.
Se en film från introduktionsdagarna
Relaterat
Nyheter från NCK
-
Fortsatt högt tryck på webbkurs om våld
2022-06-15
Under pandemin syntes en enorm ökning av antalet användare av webbkursen om våld och det höga trycket håller i sig även detta år. Hittills i år har 12 000 gått kursen.
– Det är fantastisk att se att det är så många nya användare från hela Sverige och från många olika arbetsplatser, säger Annika Engström, projektledare på NCK. -
NCK på plats i Almedalen
2022-06-10
NCK håller två seminarier under Almedalsveckan i Visby på Gotland i år. Det första seminariet handlar om arbetsgivarens ansvar och betydelse för den som är utsatt för våld. Vid det andra diskuteras det nya barnfridsbrottet.
Foto: Elin Nysten/Region Gotland -
Nya filmer om Kvinnofridslinjen på samiska
2022-03-30
Nationellt centrum för kvinnofrid har de senaste åren intensifierat sina satsningar för att öka kännedomen om Kvinnofridslinjen, bland annat genom att ta fram material på fler språk. Nu finns information om Kvinnofridslinjen på samiska, riktad till Sveriges urbefolkning.
-
Sök höstens avancerade kurs
2022-03-09
Till hösten ger NCK för sjätte gången sin universitetskurs på avancerad nivå med fokus på särskilt sårbara grupper. Syftet med kursen är att ge fördjupade kunskaper och verktyg att tillämpa relevanta teoribildningar och metoder inom verksamheter som möter våldsutsatta personer.
-
Arbetsplatsens roll för våldsutsatta lyftes inför 8 mars
2022-03-09
NCK har under veckan uppmärksammat internationella kvinnodagen på flera olika sätt. Bland annat har enhetschef Åsa Witkowski medverkat vid ett möte med arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark om arbetsplatsens roll för anställda som utsätts för våld.
-
Ny föreståndare för NCK
2022-02-14
Docent Anita Hussénius är ny föreståndare för Nationellt centrum för kvinnofrid vid Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset. Anita Hussénius har mångårig erfarenhet på ledande positioner vid flera universitet samt en lång forskarbakgrund med bland annat ett antal tvärvetenskapliga genusprojekt finansierade av Vetenskapsrådet. Nu ska forskningen vid NCK få ytterligare prioritet.
-
Många samtal till Kvinnofridslinjen i december
2022-01-20
Söktrycket på Kvinnofridslinjen fortsätter att vara högt. I snitt har 116 samtal per dygn besvarats under 2021. Högst tryck var det under december månad.