Hon är en av över 1000 som gått webbkursen om våld

2016-10-12

Susanne Mancilla är föreståndare för Lycksele kommuns tre fritidsgårdar. Hon är en av alla dem som har gått NCK:s webbkurs om våld.  

Bild på Susanne Mancilla i Lycksele som har gått webbkursen om våldDu är den tusende användaren av kursen. Hur hittade du den?
– Jag fick tips av min chef att den fanns. Jag blev nyfiken eftersom den var så enkel att gå. Att kunna delta i en kurs på jobbet i några timmar i stället för att sitta en hel dag och tänka att jag borde vara på gården betyder mycket.   

Varför gick du den?
– Vi måste alla lära oss mer om våld därför att vi generellt sett har för lite kunskap. Många har nog märkt av våld i släkten men vet oftast inte hur man ska hantera det. Jag blev mörkrädd när jag i webbkursen fick veta hur många flickor som utsätts för våld, frågan är hur hittar vi dem.

– Vi träffar också just nu många asylsökande på gården och vi ser hur flickor begränsas, därför ville jag gå kursen.

Vad lärde du dig?
– Jag lärde mig se tecknen på att någon är utsatt för våld. Jag fick också bra tips på hur jag kan närma mig unga som jag tror mår dåligt. Jag har träffat tjejer som har blivit slagna av sina killar och då har jag alltid sagt att de måste lämna dem vid första slaget.

– Webbkursen har lärt mig att se på tjejernas situation på ett nytt sätt, den har också gett mig större förståelse för kvinnan. Jag vet nu att det finns en normaliseringsprocess och att det inte är konstigt att någon går tillbaka till en kille. Att bestämma sig för att lämna någon är ett beslut som måste få växa fram. 

– Jag tänker också att vi måste jobba mer förebyggande. Vi gör det redan nu men vi som vuxna behöver också vara förebilder.

Läs nyhet om antal användare
Läs mer om webbkursen om våld                           

Nyheter