Umeå först ut när webbstöd för vården lanserades
2018-02-21
Tandvårdens och ungdomsmottagningarnas arbete mot våld i nära relationer väckte uppmärksamhet när webbstöd för vården lanserades i Umeå. Det här var det första i en rad lanseringsseminarier runt om i Sverige. Här nedan hittar du även bilder från övriga seminarier och länkar till filmer.

Webbstöd för vården lanserades vid ett seminarium på Norrlands universitetssjukhus i Umeå 20 februari. Det handlar om ett nytt verktyg som riktar sig till personal inom hälso- och sjukvård och tandvård som möter patienter som utsätts för våld. Webbstöd för vården är ett regeringsuppdrag och har utvecklats i samverkan med Socialstyrelsen som även inledde seminariet.
Kristina Olofsson, utredare, berättade om den nya nationella strategin för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor och de uppdrag som Socialstyrelsen har inom området. Jurist Gabriella Falkelius fortsatte med att redogöra för Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om våld i nära relationer (SOSFS 2014:4). Därefter förklarade Åsa Witkowski, chef för NCK:s patientverksamhet, vilken nyckelroll vården kan spela inom det här området.
Nytt material för tandvården
Under eftermiddagen presenterades webbstödet av informatör Eva Nevelius som bland annat visade några av de filmer som tagits fram särskilt för tandvården. Det är dels en fördjupningsfilm där tandläkare och experter i odontologi berättar hur de ser på tandvårdens möjligheter att upptäcka våldsutsatta patienter, dels två dramatiserade filmer där tandläkare ställer frågor om våld till patienter i olika situationer inom tandvården.
För Lena Mårell, tandläkare, och Malin Tillman, tandsköterska, vid sjukhustandvården i Umeå blev det lite av en aha-upplevelse.
– Det slog mig plötsligt att jag har jobbat över 30 år som tandläkare men aldrig vetat vart jag ska hänvisa de här patienterna vidare, sade Lena Mårell som bland annat möter många patienter med tandvårdsrädsla. En av de signaler som kan ha ett samband med våldsutsatthet.
Under seminariet betonade Åsa Witkowski bland annat vikten av att tandvården är observant.
– Det handlar dels om traumaskador i mun- och halsregionen som kan vara tydliga tecken på våldsutsatthet men även sådant som upplevs som mer diffust som bettfysiologiska besvär, tandvårdsrädsla och större kariesangrepp. Det behöver inte vara våld som är orsaken men det är sådant ni bör reagera på och vara lyhörda för, sade hon bland annat.

Under eftermiddagen presenterades även regionala lärande exempel, bland annat från ungdomsmottagningarna i Örnsköldsvik och Sundsvall, där man sedan 2009 frågat ungdomarna rutinmässigt om de varit utsatta för våld. Det sker med hjälp av ett omfattande frågebatteri som handlar om både kost, sömn, alkohol, droger – och våld.
– Vi ber om lov att få ställa frågorna men jag har bara varit med om att någon sagt nej en gång. De flesta tackar ja och tycker det är bra att man frågar. En del har inte tänkt på att de varit utsatta för något tidigare, berättade Ulrika Hafvenström, kurator vid ungdomsmottagningen i Sundsvall.
Fler seminarier på andra orter
Andra regionala exempel var ASTA-mottagningen för personer som varit utsatta för sexuellt våld eller våld i partnerrelationer från Umeå och barn- och ungdomspsykiatrin från Östersund. Lanseringen fortsatte med ett seminarium i Göteborg 27 februari, Karlstad 6 mars, Stockholm 23 april. Ytterligare ett seminarium planeras till Malmö 13 november.
Se filmen från lanseringsseminariet i Umeå
Lanseringsseminarium i Göteborg

Lanseringsseminarium i Karlstad

Läs mer om utbildargruppen som presenterades som ett regionalt lärande exempel vid lanseringen i Karlstad.
Lanseringsseminarium i Stockholm

Se film från seminariet i Stockholm
Lanseringsseminarium i Malmö


Gå direkt till webbstöd för vården
Se inbjudan till lanseringsseminarierna på de olika orterna
Nyheter
-
Förstärkt finansiering till NCK under 2021
2021-01-21
Nationellt centrum för kvinnofrid får under 2021 en förstärkning med sammanlagt 20 miljoner kronor för att utveckla arbetet med att förbättra stödet till kvinnor som utsätts för våld. Det berättade centerpartiets partiledare Annie Lööf i samband med ett digitalt möte med NCK:s ledning 22 februari.
– Det är oerhört glädjande nyheter. Det betyder att vi kan stärka vårt arbete mot våld, arbeta mer långsiktigt och nå ut bredare med kunskap, säger Agneta Skoog Svanberg, professor och tf föreståndare för NCK. -
Samtal till Kvinnofridslinjen ökar för fjärde året i rad
2021-01-12
Under 2020 har den nationella stödtelefonen Kvinnofridslinjen, som drivs av Nationellt centrum för kvinnofrid, besvarat 46 723 samtal. Det är en ökning på drygt tio procent jämfört med 2019.
– Det är en fortsatt trend som vi sett sedan 2017, säger verksamhetschef Åsa Witkowski. -
Ett utmanande utbildningsår
2020-12-17
I mitten av mars beslutade Uppsala universitet om att övergå till distansundervisning och NCK ställde på kort tid om till digital undervisning. Alla kurser har kunnat genomföras som planerat och studenterna har tagit omställningen bra. Totalt har 1345 personer utbildats under året.
– Det har varit ett annorlunda utbildningsår som utmanat oss alla, säger Ulla Albért, utbildningschef på NCK. -
Stor efterfrågan på Kvinnofridslinjens material
2020-12-17
Allt fler känner till Kvinnofridslinjen och allt fler beställer informationsmaterial till sina verksamheter. Inför FN:s internationella dag mot våld mot kvinnor har efterfrågan varit särskilt stor.
-
Gun Heimer tackades av med webbinarium
2020-12-10
Professor Gun Heimer tackades 8 december av som föreståndare för NCK med ett webbinarium. Medverkade gjorde bland andra jämställdhetsminister Åsa Lindhagen, landshövding Göran Enander, sjukhusdirektör Eric Wahlberg och Uppsala universitets rektor Eva Åkesson.
-
Nytt magasin om att arbeta mot våld med tema utbildning
2020-11-24
Nu finns ett nytt nummer av NCK:s magasin ”Att arbeta mot våld” som vänder sig till dig som möter våldsutsatta i din yrkesroll eller på andra sätt arbetar med frågan. Den här gången är temat utbildning.
-
Temadag om att arbeta mot våld
2020-11-11
60 personer från 21 lärosäten deltog i NCK:s digitala temadag ”Att arbeta mot våld – vilken kunskap krävs” den 9 november. På programmet stod både aktuell forskning och lärande exempel.
-
Webbinarium för nationella stödlinjer
2020-10-19
NCK samlar en gång per termin representanter för nationella stödlinjer som drivs av myndigheter till ett seminarium. Den här gången blev det en digital träff och på programmet stod bland annat två föreläsningar med anknytning till sjukvårdsrådgivningen 1177.
-
Nöjda användare av webbkurs om våld
2020-10-13
Mycket bra eller bra. Användarna ger högt betyg åt den webbaserade introduktionskursen om mäns våld mot kvinnor, Webbkurs om våld, som NCK tagit fram tillsammans med Socialstyrelsen och länsstyrelserna. Det visar en ny användarundersökning som genomförts under första halvåret 2020.
-
Bokpaket följdes upp med goda exempel
2020-10-06
I fjol fick tusen chefer i Uppsala län ett bokpaket med utbildningsmaterial om våld. Vid ett webbinarium, anordnat av NCK och Länsgruppen mot mäns våld mot kvinnor i Uppsala, följdes arbetet upp.
– Bokpaketen är en viktig satsning. Nu ska vi hålla i och hålla ut för att den ska komma ännu fler till del, säger Åsa Witkowski, tf chef för NCK. -
Webbinarium för att fira NCK:s kunskapsbank
2020-09-23
Tisdag 22 september uppmärksammade NCK kunskapsbankens tioårsjubileum med ett webbinarium med aktuell forskning inom området mäns våld mot kvinnor.
– Forskning är grunden för en ökad förståelse, säger Åsa Witkowski, verksamhetschef på NCK. -
Kunskapsbankens tioårsjubileum firas med webbinarium
2020-08-26
I år är det tio år sedan Nationellt centrum för kvinnofrid startade NCK:s kunskapsbank. Tisdag 22 september anordnar NCK ett webbinarium med aktuell forskning om mäns våld mot kvinnor för att uppmärksamma jubileet.
-
Samtalen till Kvinnofridslinjen fortsätter att öka
2020-07-09
Under första halvåret 2020 har Kvinnofridslinjen i snitt besvarat 130 samtal per dygn. Det är en ökning med 12 procent jämfört med 2019. Den senaste kännedomsmätningen från Nationellt centrum för kvinnofrid, som driver Kvinnofridslinjen, visar även att allt fler känner till stödtelefonen.
-
NCK:s verksamhet under 2019
2020-06-17
2019 års arbete vid Nationellt centrum för kvinnofrid har som tidigare år präglats av högt arbetstempo i en verksamhet som ständigt är i rörelse framåt för att vara till nytta för utsatta kvinnor och barn. Ta del av hela verksamhetsberättelsen och se en film om verksamheten.
-
60 000 har gått webbkursen om våld
2020-06-05
Under första halvåret av 2020 har antalet användare av webbkursen om våld ökat med 50 procent jämfört med föregående år. En anledning till ökningen tros vara att fler använder sig av digital utbildning under coronapandemin. Totalt har nu 60 000 personer gått kursen sedan starten.
-
Regeringsuppdrag om Kvinnofridslinjen klart
2020-05-04
I slutet av april redovisade NCK regeringsuppdraget att driva, stärka och utveckla den nationella stödtelefonen Kvinnofridslinjen. I uppdraget ingick bland annat att öka kännedomen om Kvinnofridslinjen och att utreda möjligheten att utvidga verksamheten till att omfatta fler grupper.
-
Karlshamn satsar mot våld under coronapandemin
2020-04-21
Alla medarbetare i Karlshamns kommun utbildas nu om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relation. Grunden är Webbkurs om våld som utvecklats av NCK i samverkan med Socialstyrelsen och länsstyrelserna. En extra digital utbildningssatsning för förtroendevalda och allmänhet har genomförts under den pågående coronapandemin.
-
Digital undervisning under coronapandemin
2020-04-15
Sedan 18 mars sker all undervisning på Uppsala universitet digitalt. På kort tid har NCK planerat om sina kurser och alla har kunnat fortsätta som vanligt under terminen.
Hadil Zainal Kamil, utbildare och Ulla Albért, utbildningschef. -
Start för kurs om våld på avancerad nivå
2020-02-14
NCK ger under vårterminen för första gången en universitetskurs på avancerad nivå med fokus på särskild sårbarhet. Två av de drygt tjugo studenter som valt att gå kursen är Sara Byding som arbetar på Arbetsförmedlingen och Ulrika Hämberg som är AT-läkare.
-
Seminarium för att fira 50 000 användare av webbkurs
2020-02-11
Tisdag 11 februari anordnade NCK ett seminarium för att uppmärksamma att 50 000 personer har gått webbkursen om våld. Gun Heimer, chef för NCK, inledde dagen.
– Det är fantastiskt med en kurs som fortsätter att leva vidare och hela tiden når ut till nya grupper. -
”Mina gamla kunskaper räckte inte till”
2020-02-05
Rose-Nice Ferreira är barnmorska på BB Karolinska i Huddinge. Hon är en av dem som gick webbkursen om våld precis när den passerade 50 000 användare.
-
50 000 har gått webbkurs om våld
2020-01-21
Webbkursen om våld, som ger grundläggande kunskap om våld i nära relationer, har nått 50 000 användare. Hälften av dem kommer från socialtjänsten, den näst största gruppen är personal från hälso- och sjukvården samt tandvården.