Nytt uppdrag att utbilda universitetslärare
2018-04-02
Regeringen har gett Jämställdhetsmyndigheten i uppdrag att erbjuda utbildningsinsatser och kunskapsstöd för lärare vid universitet och högskolor om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer. Uppdraget (S2018/01831/JÄM) ska genomföras i samverkan med NCK och slutredovisas i mars 2020.
Insatsen ska rikta sig till lärare och andra utbildningsansvariga vid statliga universitet och högskolor samt enskilda utbildningsanordnare som har tillstånd att utfärda vissa examina. Även frågor om hedersrelaterat våld och förtryck, barnäktenskap, tvångsäktenskap, könsstympning, våld mot barn samt prostitution och människohandel för sexuella ändamål samt hbtq-personers utsatthet för våld i nära relationer ska ingå.
– Det här är ett mycket angeläget uppdrag som vi ser fram emot att börja arbeta med tillsammans med Jämställdhetsmyndigheten. NCK har lång erfarenhet av universitetsutbildning om mäns våld mot kvinnor och har byggt upp en omfattande kunskap när det gäller de pedagogiska utmaningar som detta innebär, säger Gun Heimer, professor och chef för NCK.
Bakgrunden är regeringens beslut om att ändra i högskoleförordningen (1993:100) så att kunskap om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer ska införas i examensbeskrivningarna för ett antal utbildningar till yrken som innebär möten med våldsutsatta kvinnor och barn. Det handlar om utbildningar till fysioterapeut, jurist, läkare, psykolog, sjuksköterska, socionom och tandläkare. De nya examensbeskrivningarna träder i kraft första juli i år.
Kunskap obligatorisk
– Vi är väldigt glada över den här förändringen. Att det ska bli obligatoriskt med kunskap om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer redan under grundutbildningarna för relevanta yrkesgrupper är något vi på NCK har kämpat för i många år. Utbildning är en förutsättning för förändring och vi behöver nå ut till alla de olika yrkeskategorier som möter brottsoffren i sitt dagliga arbete, säger professor Gun Heimer, chef för NCK.
Universitetskanslerämbetet konstaterade i en rapport 2015 att undervisningen om mäns våld mot kvinnor och våld mot barn behöver utvecklas för de studenter som kan komma att möta våldsutsatta personer i sina kommande yrken. NCK har också gjort tre kartläggningar om tillgången till utbildning inom området år 2008, 2010 och 2012. Även dessa pekade på att det ofta saknades undervisning om mäns våld mot kvinnor på relevanta utbildningar vid universitet och högskolor.
Läs uppdraget i sin helhet (S2018/01831/JÄM delvis)
Läs pressmeddelande på regeringens webbplats
Nyheter från NCK
-
Nya filmer om Kvinnofridslinjen på samiska
2022-03-30
Nationellt centrum för kvinnofrid har de senaste åren intensifierat sina satsningar för att öka kännedomen om Kvinnofridslinjen, bland annat genom att ta fram material på fler språk. Nu finns information om Kvinnofridslinjen på samiska, riktad till Sveriges urbefolkning.
-
Sök höstens avancerade kurs
2022-03-09
Till hösten ger NCK för sjätte gången sin universitetskurs på avancerad nivå med fokus på särskilt sårbara grupper. Syftet med kursen är att ge fördjupade kunskaper och verktyg att tillämpa relevanta teoribildningar och metoder inom verksamheter som möter våldsutsatta personer.
-
Arbetsplatsens roll för våldsutsatta lyftes inför 8 mars
2022-03-09
NCK har under veckan uppmärksammat internationella kvinnodagen på flera olika sätt. Bland annat har enhetschef Åsa Witkowski medverkat vid ett möte med arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark om arbetsplatsens roll för anställda som utsätts för våld.
-
Ny föreståndare för NCK
2022-02-14
Docent Anita Hussénius är ny föreståndare för Nationellt centrum för kvinnofrid vid Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset. Anita Hussénius har mångårig erfarenhet på ledande positioner vid flera universitet samt en lång forskarbakgrund med bland annat ett antal tvärvetenskapliga genusprojekt finansierade av Vetenskapsrådet. Nu ska forskningen vid NCK få ytterligare prioritet.
-
Många samtal till Kvinnofridslinjen i december
2022-01-20
Söktrycket på Kvinnofridslinjen fortsätter att vara högt. I snitt har 116 samtal per dygn besvarats under 2021. Högst tryck var det under december månad.
-
Kvinnofridslinjen är öppen dygnet runt – även under julhelgen
2021-12-20
Söktrycket på Kvinnofridslinjen fortsätter att vara högt. I snitt har 116 samtal per dygn besvarats under perioden januari till november 2021. Stödtelefonen har öppet dygnet runt året runt, även under jul och nyår.
-
Rekordmånga vill sprida Kvinnofridslinjens material
2021-12-14
Över 20 000 informationskort om Kvinnofridslinjen skickades ut till verksamheter runt om i landet under november i år. Aldrig tidigare har så många beställningar gjorts under en månad.
-
Frågor om våld nu del i arbetsmiljöarbetet på universitet
2021-12-02
Uppsala universitet är det första lärosätet i landet som tar ett helhetsgrepp på medarbetarnas arbetsmiljö genom att verka för att upptäcka och ge stöd åt våldsutsatta anställda. Våld i nära relation lyfts fram som en del i arbetsmiljöarbetet. Nu har HR-strateg Karin Karlström belönats med det första Gun Heimer-stipendiet som delades ut av Zonta i Uppsala.