NCK utvecklar modellkurs för universitetslärare
2018-12-04
Under hösten har NCK påbörjat arbetet med att utveckla en modellkurs för universitetslärare på de sju program där kunskap om mäns våld mot kvinnor sedan i somras är obligatorisk. Vid två tillfällen har programansvariga från Uppsala universitet och Karolinska Institutet bjudits in till NCK.
Det var första juli i år som examensordningarna i högskoleförordningen för sjuksköterske-, tandläkar-, fysioterapeut-, socionom-, läkar-, jurist och psykologprogrammet ändrades. Sedan dess ska mäns våld mot kvinnor ingå som en obligatorisk del i undervisningen vid dessa program och examineras.
Inom ramen för ett regeringsuppdrag utvecklar NCK och Uppsala universitet nu en modellkurs för universitetslärare. Det sker i samarbete med representanter för berörda program vid Uppsala universitet samt tandläkarprogrammet vid Karolinska Institutet. Frågan är högt prioriterad av universitetsledningen och det finns även ett stort intresse från studenthåll.
Under hösten bjöd NCK in programansvariga till en inledande kurs om att utbilda om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer samt implementering av kursmålet.
– Det finns en stor kompetens när det gäller de här frågorna vid Uppsala universitet och några program har redan haft så kallade strimmor*. Det vi gör nu är att vi funderar över hur vi kan utveckla undervisningen med kursmål och examinationer på ett bra sätt, berättar Ulla Albért, t f utbildningschef vid NCK.
20 års erfarenhet
Vid det första kurstillfället i november månad fick de programansvariga en beskrivning av regeringsuppdraget och NCK:s roll. NCK har över 20 års erfarenhet av att utbilda om våld och det är den långa erfarenheten som arbetet baserar sig på. Dessutom fick deltagarna information om kunskapsområdet mäns våld mot kvinnor.
– Vi vill skapa oss en överblick av hur det ser ut vid deras program idag, men också inspirera varandra när det gäller hur man kan arbeta. De har även i uppgift att göra en beskrivning av hur de vill utveckla undervisningen framöver och vilken fortbildning som kan behövas. I framtiden måste det vara ordinarie lärare som undervisar studenterna om mäns våld mot kvinnor på respektive program och universitet, förklarar Ulla Albért.
Programmen har kommit olika långt
Charlotte Urell, programsamordnare för fysioterapeutprogrammet vid Uppsala universitet, var en av dem som deltog under dagen.
– Jag sitter även med i högskolegruppen för fysioterapeutprogrammen i Sverige där vi har diskuterat det här på nationell nivå. Vi är alla övertygade om att det är oerhört bra om blivande och yrkesverksamma fysioterapeuter får utbildning och kunskap om att ställa rätt frågor till patienterna och att även visuellt uppmärksamma tecken på våldsutsatthet.
Idag ingår väldigt lite kunskap om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer i fysioterapeutprogrammet vid institutionen för neurovetenskap på Uppsala universitet. Men Charlotte Urell ser möjligheten att utveckla samarbetet med bland annat sjuksköterskeprogrammet på Uppsala universitet som kommit betydligt längre.
– Det vore fantastiskt om vi kunde samverka kring detta på medicinska fakulteten och därmed skapa en god grund för alla våra studenter att stå på när de kommer ut i arbetslivet, säger hon.
Viktigt med implementering
Professor Gun Heimer, NCK:s chef, var en av föreläsarna under dagen. Hon betonar att förändringen av examensordningarna i högskoleförordningen är ett stort steg framåt. Men för att nå önskat resultat måste även implementeringen ske på ett bra sätt.
– Det är inspirerande att se vilket stort engagemang som de programansvariga visat för den här frågan. Ytterst är det de olika universiteten och högskolorna runt om i Sverige som själva måste utforma den undervisning som kommer att bedrivas inom området. Det vi kan göra är att dela med oss av vår erfarenhet och expertkunskap, säger professor Gun Heimer.
De samlade erfarenheterna från höstens arbete kommer nu att ligga till grund för den modellkurs för universitetslärare om att utbilda om mäns våld mot kvinnor som NCK tar fram.
*Strimmor innebär att undervisning inom området skett återkommande vid flera olika tillfällen under utbildningen vid bland annat sjuksköterskeprogrammet.
Nyheter från NCK
-
Nya filmer om Kvinnofridslinjen på samiska
2022-03-30
Nationellt centrum för kvinnofrid har de senaste åren intensifierat sina satsningar för att öka kännedomen om Kvinnofridslinjen, bland annat genom att ta fram material på fler språk. Nu finns information om Kvinnofridslinjen på samiska, riktad till Sveriges urbefolkning.
-
Sök höstens avancerade kurs
2022-03-09
Till hösten ger NCK för sjätte gången sin universitetskurs på avancerad nivå med fokus på särskilt sårbara grupper. Syftet med kursen är att ge fördjupade kunskaper och verktyg att tillämpa relevanta teoribildningar och metoder inom verksamheter som möter våldsutsatta personer.
-
Arbetsplatsens roll för våldsutsatta lyftes inför 8 mars
2022-03-09
NCK har under veckan uppmärksammat internationella kvinnodagen på flera olika sätt. Bland annat har enhetschef Åsa Witkowski medverkat vid ett möte med arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark om arbetsplatsens roll för anställda som utsätts för våld.
-
Ny föreståndare för NCK
2022-02-14
Docent Anita Hussénius är ny föreståndare för Nationellt centrum för kvinnofrid vid Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset. Anita Hussénius har mångårig erfarenhet på ledande positioner vid flera universitet samt en lång forskarbakgrund med bland annat ett antal tvärvetenskapliga genusprojekt finansierade av Vetenskapsrådet. Nu ska forskningen vid NCK få ytterligare prioritet.
-
Många samtal till Kvinnofridslinjen i december
2022-01-20
Söktrycket på Kvinnofridslinjen fortsätter att vara högt. I snitt har 116 samtal per dygn besvarats under 2021. Högst tryck var det under december månad.
-
Kvinnofridslinjen är öppen dygnet runt – även under julhelgen
2021-12-20
Söktrycket på Kvinnofridslinjen fortsätter att vara högt. I snitt har 116 samtal per dygn besvarats under perioden januari till november 2021. Stödtelefonen har öppet dygnet runt året runt, även under jul och nyår.
-
Rekordmånga vill sprida Kvinnofridslinjens material
2021-12-14
Över 20 000 informationskort om Kvinnofridslinjen skickades ut till verksamheter runt om i landet under november i år. Aldrig tidigare har så många beställningar gjorts under en månad.
-
Frågor om våld nu del i arbetsmiljöarbetet på universitet
2021-12-02
Uppsala universitet är det första lärosätet i landet som tar ett helhetsgrepp på medarbetarnas arbetsmiljö genom att verka för att upptäcka och ge stöd åt våldsutsatta anställda. Våld i nära relation lyfts fram som en del i arbetsmiljöarbetet. Nu har HR-strateg Karin Karlström belönats med det första Gun Heimer-stipendiet som delades ut av Zonta i Uppsala.