Digital undervisning under coronapandemin

2020-04-15

Sedan 18 mars sker all undervisning på Uppsala universitet digitalt. På kort tid har NCK planerat om sina kurser och alla har kunnat fortsätta som vanligt under terminen.

Hadil Zainal Kamil som är utbildare på NCK och Ulla Albért som är utbildningschef.
Hadil Zainal Kamil, utbildare och Ulla Albért, utbildningschef.

Redan veckan innan beslutet om distansundervisning på Uppsala universitet kom började utbildningsenheten på NCK märka effekterna av coronapandemin.​​

– Vi har deltagare som reser hit från hela landet för att gå våra kurser och det var många som hörde av sig och sa att de inte kunde ta sig hit på grund av att de tillhörde en riskgrupp eller för att deras arbetsplats hade beredskapsläge, säger Ulla Albért, utbildningschef på NCK.

I början hörde även många studenter av sig och var oroliga för att de inte skulle kunna slutföra sin utbildning under terminen.

– Vi har hela tiden haft kontakt med alla studenter för att ge löpande information. Vår prioritet är att bibehålla kvaliteten på undervisningen, säger Ulla Albért.

Snabbt började utbildningsavdelningen på NCK planera om det pedagogiska upplägget på samtliga kurser och anpassa kursmomenten till digital undervisning. Vissa delar av kurserna har även tidigare skett på distans, den största utmaningen nu har varit att genomföra föreläsningar och seminarier.

– Vi har både förinspelade föreläsningar och liveföreläsningar och seminarier via Zoom. För de inspelade föreläsningarna har vi lagt till som extra uppgift att studenterna ska ställa skriftliga frågor, säger Hadil Zainal Kamil som är utbildare på NCK.

Undervisningen har kunnat rulla på trots omställningen, med stor hjälp av universitetets IT-avdelning.

– Det som är speciellt för oss är att vi har så många gästföreläsare som inte hör till Uppsala universitet, så alla har inte varit bekanta med vår digitala miljö. Men allt har gått att lösa, säger Ulla Albért.

Även studenterna har klarat av omställningen bra och de har haft överseende när allt inte riktigt fungerar som planerat.

– Det här upplägget är inte optimalt men vi gör det bästa vi kan i den här situationen, säger Hadil Zainal Kamil.

En del studenter har hört av sig för att berätta att de saknar att kunna få vara på plats för föreläsningar och gruppdiskussioner.

– Det är roligt att höra att studenterna saknar att var här på NCK, det visar att det har en betydelse att få träffas, säger Ulla Albért.

NCK:s webbsida med information om höstens kurser 

Nyheter