Karlshamn satsar mot våld under coronapandemin
2020-04-21
Alla medarbetare i Karlshamns kommun utbildas nu om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relation. Grunden är Webbkurs om våld som utvecklats av NCK i samverkan med Socialstyrelsen och länsstyrelserna. En extra digital utbildningssatsning för förtroendevalda och allmänhet har genomförts under den pågående coronapandemin.
Kommunledningen i Karlshamn beslutade 2019 om en ny handlingsplan för folkhälsoarbetet. I handlingsplanen uppmärksammas särskilt våld i nära relation som ett folkhälsoproblem. Nu ska alla 3 200 anställda och hundratalet förtroendevalda i kommunen utbildas om våld, dessutom ska alla förvaltningar fatta beslut om rutiner för att förebygga och upptäcka våldsutsatthet. Satsningen pågår till och med 2021.
Jonna Welander är kommunens samordnare för våld i nära relation.
– Satsningen görs eftersom våld i nära relation är klassat som ett folkhälsoproblem och därmed inte bara något som socialtjänsten berörs av. Utsattheten finns överallt, i alla samhällsklasser, och det är därför givet att alla anställda ska ha samma kunskap. När satsningen är så bred signalerar vi också att våld i nära relation är prioriterat i kommunen och att vi har ett ansvar tillsammans för utsattheten, säger Jonna Welander.
Öppen föreläsning om våld
Under den pågående coronapandemin har en utbildning för förtroendevalda genomförts genom en digital föreläsning. Föreläsningen gjordes öppen för att även allmänheten skulle kunna ta del av den.
– Vi vet att isolering är en riskfaktor för våld i nära relation och isoleringen under pandemin kan göra att våldet ökar. Vi vill ge medborgarna en möjlighet att lära sig mer om våld i nära relation, kunskapen är en förutsättning för att upptäcka våld och ge stöd, säger Jonna Welander.
– Vi vill att samhället ska ha kunskap om våld och att den som är utsatt för våld vågar söka hjälp och bryter sin utsatthet. Ytterst är målet att kommunens medborgare mår bra.
Webbkurs om våld
Webbkursen om våld är en webbaserad introduktionskurs med grundläggande kunskap om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer. Den har utvecklats av NCK i samverkan med Socialstyrelsen och länsstyrelserna.
Kursen vänder sig i första hand till yrkesverksamma inom kommun, vård, omsorg, skola och rättsväsende. Även privatpersoner kan gå den. Den är kostnadsfri att använda och tar maximalt tre timmar. Du kan gå kursen enskilt eller i grupp.
NCK:s webbsida med mer information om webbkursen om våld
Webbkursens egen webbplats
Nyheter
-
Förstärkt finansiering till NCK under 2021
2021-01-21
Nationellt centrum för kvinnofrid får under 2021 en förstärkning med sammanlagt 20 miljoner kronor för att utveckla arbetet med att förbättra stödet till kvinnor som utsätts för våld. Det berättade centerpartiets partiledare Annie Lööf i samband med ett digitalt möte med NCK:s ledning 22 februari.
– Det är oerhört glädjande nyheter. Det betyder att vi kan stärka vårt arbete mot våld, arbeta mer långsiktigt och nå ut bredare med kunskap, säger Agneta Skoog Svanberg, professor och tf föreståndare för NCK. -
Samtal till Kvinnofridslinjen ökar för fjärde året i rad
2021-01-12
Under 2020 har den nationella stödtelefonen Kvinnofridslinjen, som drivs av Nationellt centrum för kvinnofrid, besvarat 46 723 samtal. Det är en ökning på drygt tio procent jämfört med 2019.
– Det är en fortsatt trend som vi sett sedan 2017, säger verksamhetschef Åsa Witkowski. -
Ett utmanande utbildningsår
2020-12-17
I mitten av mars beslutade Uppsala universitet om att övergå till distansundervisning och NCK ställde på kort tid om till digital undervisning. Alla kurser har kunnat genomföras som planerat och studenterna har tagit omställningen bra. Totalt har 1345 personer utbildats under året.
– Det har varit ett annorlunda utbildningsår som utmanat oss alla, säger Ulla Albért, utbildningschef på NCK. -
Stor efterfrågan på Kvinnofridslinjens material
2020-12-17
Allt fler känner till Kvinnofridslinjen och allt fler beställer informationsmaterial till sina verksamheter. Inför FN:s internationella dag mot våld mot kvinnor har efterfrågan varit särskilt stor.
-
Gun Heimer tackades av med webbinarium
2020-12-10
Professor Gun Heimer tackades 8 december av som föreståndare för NCK med ett webbinarium. Medverkade gjorde bland andra jämställdhetsminister Åsa Lindhagen, landshövding Göran Enander, sjukhusdirektör Eric Wahlberg och Uppsala universitets rektor Eva Åkesson.
-
Nytt magasin om att arbeta mot våld med tema utbildning
2020-11-24
Nu finns ett nytt nummer av NCK:s magasin ”Att arbeta mot våld” som vänder sig till dig som möter våldsutsatta i din yrkesroll eller på andra sätt arbetar med frågan. Den här gången är temat utbildning.
-
Temadag om att arbeta mot våld
2020-11-11
60 personer från 21 lärosäten deltog i NCK:s digitala temadag ”Att arbeta mot våld – vilken kunskap krävs” den 9 november. På programmet stod både aktuell forskning och lärande exempel.
-
Webbinarium för nationella stödlinjer
2020-10-19
NCK samlar en gång per termin representanter för nationella stödlinjer som drivs av myndigheter till ett seminarium. Den här gången blev det en digital träff och på programmet stod bland annat två föreläsningar med anknytning till sjukvårdsrådgivningen 1177.
-
Nöjda användare av webbkurs om våld
2020-10-13
Mycket bra eller bra. Användarna ger högt betyg åt den webbaserade introduktionskursen om mäns våld mot kvinnor, Webbkurs om våld, som NCK tagit fram tillsammans med Socialstyrelsen och länsstyrelserna. Det visar en ny användarundersökning som genomförts under första halvåret 2020.
-
Bokpaket följdes upp med goda exempel
2020-10-06
I fjol fick tusen chefer i Uppsala län ett bokpaket med utbildningsmaterial om våld. Vid ett webbinarium, anordnat av NCK och Länsgruppen mot mäns våld mot kvinnor i Uppsala, följdes arbetet upp.
– Bokpaketen är en viktig satsning. Nu ska vi hålla i och hålla ut för att den ska komma ännu fler till del, säger Åsa Witkowski, tf chef för NCK. -
Webbinarium för att fira NCK:s kunskapsbank
2020-09-23
Tisdag 22 september uppmärksammade NCK kunskapsbankens tioårsjubileum med ett webbinarium med aktuell forskning inom området mäns våld mot kvinnor.
– Forskning är grunden för en ökad förståelse, säger Åsa Witkowski, verksamhetschef på NCK. -
Kunskapsbankens tioårsjubileum firas med webbinarium
2020-08-26
I år är det tio år sedan Nationellt centrum för kvinnofrid startade NCK:s kunskapsbank. Tisdag 22 september anordnar NCK ett webbinarium med aktuell forskning om mäns våld mot kvinnor för att uppmärksamma jubileet.
-
Samtalen till Kvinnofridslinjen fortsätter att öka
2020-07-09
Under första halvåret 2020 har Kvinnofridslinjen i snitt besvarat 130 samtal per dygn. Det är en ökning med 12 procent jämfört med 2019. Den senaste kännedomsmätningen från Nationellt centrum för kvinnofrid, som driver Kvinnofridslinjen, visar även att allt fler känner till stödtelefonen.
-
NCK:s verksamhet under 2019
2020-06-17
2019 års arbete vid Nationellt centrum för kvinnofrid har som tidigare år präglats av högt arbetstempo i en verksamhet som ständigt är i rörelse framåt för att vara till nytta för utsatta kvinnor och barn. Ta del av hela verksamhetsberättelsen och se en film om verksamheten.
-
60 000 har gått webbkursen om våld
2020-06-05
Under första halvåret av 2020 har antalet användare av webbkursen om våld ökat med 50 procent jämfört med föregående år. En anledning till ökningen tros vara att fler använder sig av digital utbildning under coronapandemin. Totalt har nu 60 000 personer gått kursen sedan starten.
-
Regeringsuppdrag om Kvinnofridslinjen klart
2020-05-04
I slutet av april redovisade NCK regeringsuppdraget att driva, stärka och utveckla den nationella stödtelefonen Kvinnofridslinjen. I uppdraget ingick bland annat att öka kännedomen om Kvinnofridslinjen och att utreda möjligheten att utvidga verksamheten till att omfatta fler grupper.
-
Karlshamn satsar mot våld under coronapandemin
2020-04-21
Alla medarbetare i Karlshamns kommun utbildas nu om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relation. Grunden är Webbkurs om våld som utvecklats av NCK i samverkan med Socialstyrelsen och länsstyrelserna. En extra digital utbildningssatsning för förtroendevalda och allmänhet har genomförts under den pågående coronapandemin.
-
Digital undervisning under coronapandemin
2020-04-15
Sedan 18 mars sker all undervisning på Uppsala universitet digitalt. På kort tid har NCK planerat om sina kurser och alla har kunnat fortsätta som vanligt under terminen.
Hadil Zainal Kamil, utbildare och Ulla Albért, utbildningschef. -
Start för kurs om våld på avancerad nivå
2020-02-14
NCK ger under vårterminen för första gången en universitetskurs på avancerad nivå med fokus på särskild sårbarhet. Två av de drygt tjugo studenter som valt att gå kursen är Sara Byding som arbetar på Arbetsförmedlingen och Ulrika Hämberg som är AT-läkare.
-
Seminarium för att fira 50 000 användare av webbkurs
2020-02-11
Tisdag 11 februari anordnade NCK ett seminarium för att uppmärksamma att 50 000 personer har gått webbkursen om våld. Gun Heimer, chef för NCK, inledde dagen.
– Det är fantastiskt med en kurs som fortsätter att leva vidare och hela tiden når ut till nya grupper. -
”Mina gamla kunskaper räckte inte till”
2020-02-05
Rose-Nice Ferreira är barnmorska på BB Karolinska i Huddinge. Hon är en av dem som gick webbkursen om våld precis när den passerade 50 000 användare.
-
50 000 har gått webbkurs om våld
2020-01-21
Webbkursen om våld, som ger grundläggande kunskap om våld i nära relationer, har nått 50 000 användare. Hälften av dem kommer från socialtjänsten, den näst största gruppen är personal från hälso- och sjukvården samt tandvården.