Webbinarium för att fira NCK:s kunskapsbank

2020-09-23

Tisdag 22 september uppmärksammade NCK kunskapsbankens tioårsjubileum med ett webbinarium med aktuell forskning inom området mäns våld mot kvinnor.
–  Forskning är grunden för en ökad förståelse, säger Åsa Witkowski, verksamhetschef på NCK.

Åsa Witkowski och Annika Engström samtalar i en soffgrupp på scen.

I år är det tio år sedan Nationellt centrum för kvinnofrid startade NCK:s kunskapsbank. Den startades för att på ett och samma ställe samla forskning och erfarenhetsbaserad kunskap från myndigheter om mäns våld mot kvinnor, hedersrelaterat våld och förtryck samt våld i samkönade relationer. Tisdag 22 september firades jubileet med ett livesänt webbinarium med aktuell forskning om mäns våld mot kvinnor i Sverige.

Gun Heimer föreläser. Gun Heimer, seniorprofessor på NCK, inledde dagen med att bland annat trycka på hur viktigt det är att ställa frågor om våld, och visa på de verktyg som finns i NCK:s kunskapsbank för att yrkesverksamma ska kunna göra det.

– Det är livsviktigt att få frågan om våld. Kunskapsbanken håller frågan levande.

Under dagen föreläste Marie Eriksson om kvinnors erfarenhet av mäns ekonomiska våld i nära relationer och Viveka Enander och Karin Örmon redogjorde för en kartläggning av dödligt våld i Västra Götaland under perioden 2000–2016. Cecilia Fredlund, som föreläste om sex som självskada och PTSD som symtom på trauma, sammanfattade dagen:

– Den visar att våldet kan ha olika uttryck men den visar också på Cecilia Fredlund föreläser. funktionen och drivkraften bakom alla typer av våld, nämligen kontroll och makt.

Hon pekar på hur viktigt det är med förebyggande arbete för att motverka våldet.

– Annars jobbar vi bara med symtomen.

Filmer från webbinariet "Aktuell forskning om mäns våld mot kvinnor"

Nyheter