Regeringsuppdrag om Kvinnofridslinjen klart
2021-04-28
l slutet av mars redovisade NCK ett regeringsuppdrag om att driva, stärka och utveckla den nationella stödtelefonen Kvinnofridslinjen. I uppdraget ingick även att öka kännedomen om Kvinnofridslinjen.
Regeringsuppdraget, som NCK fick i april 2020, gjorde det möjligt att förstärka bemanningen på stödtelefonen. Kvinnofridslinjen har haft en tydlig ökning av antalet samtal sedan hösten 2017. Sedan dess har antalet besvarade samtal ökat med 56 procent. Under 2020 besvarade Kvinnofridslinjen sammanlagt 46 723 samtal, vilket är i snitt 128 samtal per dygn. En orsak till trenden tros vara en kombination av att mäns våld mot kvinnor och våld i nära relation uppmärksammas mer i samhället och att allt fler känner till Kvinnofridslinjen.
– En avgörande anledning till ökningen tror vi var #metoo under hösten 2017. Det sänkte tröskeln för att berätta om sina upplevelser. Det blev inte lika tabubelagt att prata om det, säger Åsa Witkowski, verksamhetschef på NCK.
I uppdraget ingick även att utveckla och stärka verksamheten med särskilt fokus på kvinnor och flickor som är utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck, våld i samkönade relationer och kvinnor som befinner sig i prostitution eller människohandel för sexuella ändamål. Under året har därför extra satsningar gjorts för att förbättra stödet och tillgängligheten och för att öka kännedomen hos dessa grupper.
– Många grupper är särskilt svåra att nå genom våra vanliga kanaler. Därför har vi under året tagit fram mer informationsmaterial på andra språk och försöker hitta mer effektiva sätt att nå ut till kvinnor som inte talar svenska. Detsamma gäller många kvinnor som befinner sig i prostitution eller människohandel för sexuella ändamål, säger Karin Sandell, informationschef på NCK.
2020 präglades av Coronapandemin. Att vara hänvisad mer till hemmet kan innebära att det blir svårare att söka hjälp för den som är våldsutsatt, då förövaren har möjlighet till större kontroll. Många myndigheter har under pandemin samarbetat för att göra det enkelt att hitta information om stödlinjer och där har även Kvinnofridslinjens telefonnummer och webbadress funnits med.
– I dessa tider har det blivit tydligt hur viktigt det är att det finns information om Kvinnofridslinjen på många ställen. Alla insatser, från annonser till uppmärksamhet i medier till spridning av informationskort är betydelsefulla, säger Åsa Witkowski.
Ytterligare en förbättring som genomförts handlar om samtalsstatistiken. Från och med 2021 kan personalen även registrera hur många samtal som har handlat om ekonomiskt våld. Förbättringen har gjorts efter en rekommendation av Europarådets expertgrupp, Grevio, som gjort en genomlysning av Sveriges arbete med Istanbulkonventionen.
– Det ger ett bättre underlag för att se vilka söker stöd hos Kvinnofridslinjen. Men det är viktigt att veta att samtalen är anonyma och det gäller naturligtvis även all statistik, säger Åsa Witkowski.
Nyheter från NCK
-
123 samtal per dygn under första halvåret
2022-07-06
Under årets första sex månader har Kvinnofridslinjen besvarat 22 225 samtal. I snitt besvaras 123 samtal per dygn. Det är en ökning med 8 procent jämfört med samma period förra året.
-
Arbetsplatsen kan vara viktig frizon från våld
2022-07-06
Ha tålamod! Det tar ofta tid innan någon berättar om sin våldsutsatthet. Det var ett av råden som gavs på NCK:s Almedalsseminarium ”Tryggare på jobbet än hemma?”.
Åsa Witkowski, Eva Lundgren och Klara Bolinder -
Regionala skillnader i arbetet med barnfridsbrott
2022-07-06
Vid NCK:s och Barnafrids seminarium om det nya barnfridsbrottet poängterades bland annat hur viktigt det är att det finns kunskap om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer för att få en förståelse för barnfridsbrottet.
Annika Engström, Mikaela Magnusson, Rebecca Rehnström, Hanna Palhamn Szabó och Sandra Skoog -
Fortsatt högt tryck på webbkurs om våld
2022-06-15
Under pandemin syntes en enorm ökning av antalet användare av webbkursen om våld och det höga trycket håller i sig även detta år. Hittills i år har 12 000 gått kursen.
– Det är fantastisk att se att det är så många nya användare från hela Sverige och från många olika arbetsplatser, säger Annika Engström, projektledare på NCK. -
NCK på plats i Almedalen
2022-06-10
NCK håller två seminarier under Almedalsveckan i Visby på Gotland i år. Vid det första seminariet diskuteras det nya barnfridsbrottet. Det andra seminariet handlar om arbetsgivarens ansvar och betydelse för den som är utsatt för våld.
Foto: Elin Nysten/Region Gotland -
Nya filmer om Kvinnofridslinjen på samiska
2022-03-30
Nationellt centrum för kvinnofrid har de senaste åren intensifierat sina satsningar för att öka kännedomen om Kvinnofridslinjen, bland annat genom att ta fram material på fler språk. Nu finns information om Kvinnofridslinjen på samiska, riktad till Sveriges urbefolkning.
-
Sök höstens avancerade kurs
2022-03-09
Till hösten ger NCK för sjätte gången sin universitetskurs på avancerad nivå med fokus på särskilt sårbara grupper. Syftet med kursen är att ge fördjupade kunskaper och verktyg att tillämpa relevanta teoribildningar och metoder inom verksamheter som möter våldsutsatta personer.
-
Arbetsplatsens roll för våldsutsatta lyftes inför 8 mars
2022-03-09
NCK har under veckan uppmärksammat internationella kvinnodagen på flera olika sätt. Bland annat har enhetschef Åsa Witkowski medverkat vid ett möte med arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark om arbetsplatsens roll för anställda som utsätts för våld.
-
Ny föreståndare för NCK
2022-02-14
Docent Anita Hussénius är ny föreståndare för Nationellt centrum för kvinnofrid vid Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset. Anita Hussénius har mångårig erfarenhet på ledande positioner vid flera universitet samt en lång forskarbakgrund med bland annat ett antal tvärvetenskapliga genusprojekt finansierade av Vetenskapsrådet. Nu ska forskningen vid NCK få ytterligare prioritet.
-
Många samtal till Kvinnofridslinjen i december
2022-01-20
Söktrycket på Kvinnofridslinjen fortsätter att vara högt. I snitt har 116 samtal per dygn besvarats under 2021. Högst tryck var det under december månad.