NCK:s verksamhetsberättelse för 2020
2021-06-15
2020 års arbete på Nationellt centrum för kvinnofrid har starkt präglats av den pågående pandemin. I mars beslutades att all utbildning skulle bedrivas digitalt för att minska smittspridningen, seminarier blev webbinarier och en stor del av arbetet fick bedrivas på distans. Trots detta har verksamheten liksom tidigare år haft ett högt arbetstempo och omfattande produktion.
Risken för en förvärrad situation för våldsutsatta kvinnor i samband med pandemin har uppmärksammats stort i samhällsdebatten. NCK:s expertkunskap har varit efterfrågad båda bland medier och i det politiska samtalet. NCK har fokuserat på att nå ut brett med kunskap och information om arbetet mot våld och intresset har varit betydande från övriga myndigheter.
Under 2020 besvarade den nationella stödtelefonen Kvinnofridslinjen 46 723 samtal. Det motsvarar 128 samtal per dygn och är en ökning med tio procent sedan förra året. Intresset för att utbilda sig inom området mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer har fortsatt att öka och söktrycket till NCK:s kurser var rekordstort under 2020. Totalt gick 1 345 personer NCK:s kurser. På vårterminen gavs för första gången en kurs på avancerad nivå med inriktning på särskild sårbarhet.
För att göra grundläggande kunskap om våld tillgänglig på bred front har NCK i samverkan med Socialstyrelsen och länsstyrelserna utvecklat en webbkurs om våld. På drygt fyra år har den nått totalt 75 000 användare och under 2020 ökade antalet nya användare med 75 procent jämfört med föregående år.
I september 2020 fyllde NCK:s kunskapsbank tio år och jubileet firades med ett livesänt webbinarium med aktuell forskning inom området mäns våld mot kvinnor. NCK:s kunskapsbank på webben är en ingång till forskningsområdet mäns våld mot kvinnor, en länk mellan forskning och praktik och en plattform där myndigheternas arbete samlas på ett och samma ställe.
Forskningsprojektet Våld och hälsa syftar till att kartlägga olika aspekter av våldsutsatthet bland kvinnor och män i Sverige. I oktober disputerade överläkare Mariella Öberg, obstetriker vid kvinnokliniken på Akademiska sjukhuset och expert på NCK, med sin avhandling Exposed to violence vid Uppsala universitet.
I december tackades professor Gun Heimer av som föreståndare för NCK med ett webbinarium. Medverkade gjorde bland annat jämställdhetsminister Åsa Lindhagen, landshövding Göran Enander, sjukhusdirektör Eric Wahlberg och Uppsala universitets rektor Eva Åkesson.
NCK:s verksamhetsberättelse 2020 (pdf, tillgänglighetsanpassad)
Nyheter från NCK
-
123 samtal per dygn under första halvåret
2022-07-06
Under årets första sex månader har Kvinnofridslinjen besvarat 22 225 samtal. I snitt besvaras 123 samtal per dygn. Det är en ökning med 8 procent jämfört med samma period förra året.
-
Arbetsplatsen kan vara viktig frizon från våld
2022-07-06
Ha tålamod! Det tar ofta tid innan någon berättar om sin våldsutsatthet. Det var ett av råden som gavs på NCK:s Almedalsseminarium ”Tryggare på jobbet än hemma?”.
Åsa Witkowski, Eva Lundgren och Klara Bolinder -
Regionala skillnader i arbetet med barnfridsbrott
2022-07-06
Vid NCK:s och Barnafrids seminarium om det nya barnfridsbrottet poängterades bland annat hur viktigt det är att det finns kunskap om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer för att få en förståelse för barnfridsbrottet.
Annika Engström, Mikaela Magnusson, Rebecca Rehnström, Hanna Palhamn Szabó och Sandra Skoog -
Fortsatt högt tryck på webbkurs om våld
2022-06-15
Under pandemin syntes en enorm ökning av antalet användare av webbkursen om våld och det höga trycket håller i sig även detta år. Hittills i år har 12 000 gått kursen.
– Det är fantastisk att se att det är så många nya användare från hela Sverige och från många olika arbetsplatser, säger Annika Engström, projektledare på NCK. -
NCK på plats i Almedalen
2022-06-10
NCK håller två seminarier under Almedalsveckan i Visby på Gotland i år. Vid det första seminariet diskuteras det nya barnfridsbrottet. Det andra seminariet handlar om arbetsgivarens ansvar och betydelse för den som är utsatt för våld.
Foto: Elin Nysten/Region Gotland -
Nya filmer om Kvinnofridslinjen på samiska
2022-03-30
Nationellt centrum för kvinnofrid har de senaste åren intensifierat sina satsningar för att öka kännedomen om Kvinnofridslinjen, bland annat genom att ta fram material på fler språk. Nu finns information om Kvinnofridslinjen på samiska, riktad till Sveriges urbefolkning.
-
Sök höstens avancerade kurs
2022-03-09
Till hösten ger NCK för sjätte gången sin universitetskurs på avancerad nivå med fokus på särskilt sårbara grupper. Syftet med kursen är att ge fördjupade kunskaper och verktyg att tillämpa relevanta teoribildningar och metoder inom verksamheter som möter våldsutsatta personer.
-
Arbetsplatsens roll för våldsutsatta lyftes inför 8 mars
2022-03-09
NCK har under veckan uppmärksammat internationella kvinnodagen på flera olika sätt. Bland annat har enhetschef Åsa Witkowski medverkat vid ett möte med arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark om arbetsplatsens roll för anställda som utsätts för våld.
-
Ny föreståndare för NCK
2022-02-14
Docent Anita Hussénius är ny föreståndare för Nationellt centrum för kvinnofrid vid Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset. Anita Hussénius har mångårig erfarenhet på ledande positioner vid flera universitet samt en lång forskarbakgrund med bland annat ett antal tvärvetenskapliga genusprojekt finansierade av Vetenskapsrådet. Nu ska forskningen vid NCK få ytterligare prioritet.
-
Många samtal till Kvinnofridslinjen i december
2022-01-20
Söktrycket på Kvinnofridslinjen fortsätter att vara högt. I snitt har 116 samtal per dygn besvarats under 2021. Högst tryck var det under december månad.