Ny föreståndare för NCK
2022-02-14
Docent Anita Hussénius är ny föreståndare för Nationellt centrum för kvinnofrid vid Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset. Anita Hussénius har mångårig erfarenhet på ledande positioner vid flera universitet samt en lång forskarbakgrund med bland annat ett antal tvärvetenskapliga genusprojekt finansierade av Vetenskapsrådet. Nu ska forskningen vid NCK få ytterligare prioritet.

– NCK har en unik miljö med universitetsdelen och den kliniska verksamheten som ger oss möjligheter att göra något extraordinärt. Genom att bygga forskningen i samarbete med den kliniska verksamheten kan vi utveckla evidensbaserade metoder som är direkt applicerbara i praktiken, säger hon.
I NCK:s uppdrag ingår förutom forskningen att höja kunskapen nationellt om mäns våld mot kvinnor, hedersrelaterat våld och förtryck samt våld i samkönade relationer samt att ge stöd till våldsutsatta kvinnor. Bredden i uppdraget är något som tilltalar Anita Hussénius i hennes roll som föreståndare.
– Jag hade tänkt ägna mig helt åt forskning åren före min pension. Men när jag fick frågan om att leda NCK kunde jag inte säga nej. Våldet är ett så otroligt viktigt område. Och att få möjligheten att verka i en miljö som står i direktkontakt med dem som är berörda, de yrkesverksamma och dem som är utsatta, är väldigt motiverande. Det finns ingen tvekan om att det som vi gör på NCK är till nytta, säger Anita Hussénius.
Många ledande positioner inom universitetsvärlden
Anita Hussénius kommer närmast från Centrum för genusvetenskap vid Uppsala universitet där hon har varit föreståndare samt bedrivit forskning. Dessförinnan har Anita Hussénius haft uppdrag som prefekt vid institutionen för matematik, natur- och datavetenskap på Högskolan i Gävle och dåvarande Kemiska institutionen vid Uppsala universitet. Genus har varit ett genomgående tema för hennes arbete under många år.
– Jag har sett ojämställdheten i vardagen, tidigt i mitt arbetsliv och senare på universitetet. När jag kom till universitetet hade jag en idealistisk bild av högre utbildning. Att kompetens och prestation var det som räknades. Sen insåg jag att det inte gick att blunda för att kön spelade in. Män och kvinnor behandlas inte lika inom akademin, säger Anita Hussénius.
Började yrkesbanan på verkstadsgolvet
Kemi var Anita Hussénius ämne från början. Därför att den, precis som NCK:s verksamhet, var både praktisk och teoretisk, säger hon. Anita Hussénius första arbete var som svarvare inom metallindustrin i Gävle och Göteborg.
– Jag har ofta befunnit mig i mansdominerade miljöer. Som svarvare noterade jag tidigt det som intersektionalitet handlar om, långt innan termen myntades av Kimberlé Crenshaw 1989. Både kön och etnicitet syntes så tydligt och spelade så tydligt in i hierarkin på verkstadsgolvet, med de svenska männen på de minst stressande och mest välbetalda uppgifterna och de utländska kvinnorna på de mest monotona och sämst betalda.
Uppdraget som föreståndare är ett förordnande på tre år.
Nyheter från NCK
-
Fortsatt högt tryck på webbkurs om våld
2022-06-15
Under pandemin syntes en enorm ökning av antalet användare av webbkursen om våld och det höga trycket håller i sig även detta år. Hittills i år har 12 000 gått kursen.
– Det är fantastisk att se att det är så många nya användare från hela Sverige och från många olika arbetsplatser, säger Annika Engström, projektledare på NCK. -
NCK på plats i Almedalen
2022-06-10
NCK håller två seminarier under Almedalsveckan i Visby på Gotland i år. Det första seminariet handlar om arbetsgivarens ansvar och betydelse för den som är utsatt för våld. Vid det andra diskuteras det nya barnfridsbrottet.
Foto: Elin Nysten/Region Gotland -
Nya filmer om Kvinnofridslinjen på samiska
2022-03-30
Nationellt centrum för kvinnofrid har de senaste åren intensifierat sina satsningar för att öka kännedomen om Kvinnofridslinjen, bland annat genom att ta fram material på fler språk. Nu finns information om Kvinnofridslinjen på samiska, riktad till Sveriges urbefolkning.
-
Sök höstens avancerade kurs
2022-03-09
Till hösten ger NCK för sjätte gången sin universitetskurs på avancerad nivå med fokus på särskilt sårbara grupper. Syftet med kursen är att ge fördjupade kunskaper och verktyg att tillämpa relevanta teoribildningar och metoder inom verksamheter som möter våldsutsatta personer.
-
Arbetsplatsens roll för våldsutsatta lyftes inför 8 mars
2022-03-09
NCK har under veckan uppmärksammat internationella kvinnodagen på flera olika sätt. Bland annat har enhetschef Åsa Witkowski medverkat vid ett möte med arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark om arbetsplatsens roll för anställda som utsätts för våld.
-
Ny föreståndare för NCK
2022-02-14
Docent Anita Hussénius är ny föreståndare för Nationellt centrum för kvinnofrid vid Uppsala universitet och Akademiska sjukhuset. Anita Hussénius har mångårig erfarenhet på ledande positioner vid flera universitet samt en lång forskarbakgrund med bland annat ett antal tvärvetenskapliga genusprojekt finansierade av Vetenskapsrådet. Nu ska forskningen vid NCK få ytterligare prioritet.
-
Många samtal till Kvinnofridslinjen i december
2022-01-20
Söktrycket på Kvinnofridslinjen fortsätter att vara högt. I snitt har 116 samtal per dygn besvarats under 2021. Högst tryck var det under december månad.